Nová zbraň islamistů - lvíčata chalífátu

Islámský stát (IS) využívá stále častěji k propagandě děti. Na posledním videu zastřelil desetiletý chlapec údajného izraelského špiona. Radikálové trénují děti, aby uměly s puškami jako dospělí, a připravují je na smrt. Nejmladší rekruti se v regionu narodili, nebo je sem odvlekla vlastní rodina.

Radikálové se snaží ke splnění svých cílů využít i velmi malé děti. Včera zveřejnili další video, na kterém zřejmě vraždil nedospělý chlapec. Obětí je prý izraelský Arab, údajný izraelský agent.

Také muže označené za ruské špiony podle všeho letos v lednu zastřelil asi desetiletý Kazach. Extremisté mu říkají Abdalláh. „Přiznali se, že pracovali pro ruskou zpravodajskou službu. Ta je poslala na území islámského chalífátu. Z milosti Boží jsou nyní v rukou mladých lvů chalífátu,“ prohlásil rusky hovořící bojovník IS. 

A podobné případy se množí. Australan, který odvezl svou rodinu do Sýrie, aby pomáhala islamistům, sdílel v srpnu na Twitteru fotografie svého sedmiletého syna, jak zvedá uříznutou mužskou hlavu. "To je můj kluk," napsal otec. Minulý měsíc se pak v souvislosti s vraždou jordánského pilota objevilo video, na němž chlapec ve městě Rakka sleduje obrazovku na veřejnosti a říká, že by Jordánce upálil zaživa sám, kdyby měl možnost.

Bojovníci berou na Blízký východ celé rodiny

Islámský stát vyzývá cizince, aby s sebou vzali potomky. Společně pak budují utopický stát postavený na násilí. Školáci procházejí drsným vojenským drilem. Dospělí extremisté jim říkají mladí lvi. Děti pod vedením extrémistů trénují boj holýma rukama. Střílí z opravdové zbraně a učí se snášet bolest. Mávají černými vlajkami.

Ve školách se téměř nevyučují praktické předměty. Zkreslený výklad islámu prostupuje celou výukou. „My jsme strávili dětství daleko od Boží milosti. Nás vzdělávali podle bezvěreckých metod. Naše děti jsou šťastné. Studují v souladu s Koránem a muslimskou tradicí,“ konstatoval učitel pocházející z bývalého Sovětského svazu. 

Organizace Human Rights Watch uvedla, že IS a další extremistické skupiny "výslovně nabírají dětí prostřednictvím školních kampaní, které zahrnují ovládání zbraně a nebezpečné úkoly, včetně sebevražedných misí". Podle OSN podstupují výcvik i děti kolem 12 let. Patnáctiletý svědek řekl v listopadu CNN, že ho islamisté na základně v Sýrii pravidelně posílali na stráž s vestou plnou bomb a s puškou AK-47.

Sledovat bičování nebo řezání hlav je povinnost

Dalšího chlapce poslal otec do tábora v Sýrii, když mu bylo pouhých třináct let. „Třicet dnů jsme se vždy probudili, běželi na snídani, pak studovat korán a pak na kurzy se zbraněmi,“ uvedl chlapec, který později uprchl do Turecka s rodinou. Někteří ozbrojenci v táboře prý byli milí a vtipkovali s rekruty, jiní nutili chlapce sledovat ohavné věci. „Nařídili nám, abychom přišli v určitou dobu na určité místo a sledovali jsme řezání hlav, bičování a kamenování,“ vyprávěl svědek.

Někteří dětští vojáci už také padli na frontě. Abú Bakr Faransí, třináctiletý válečník z Francie, zemřel před dvěma měsíci. Jde zatím o nejmladšího zabitého bojovníka IS. Syrští aktivisté tvrdí, že někteří vytrénovaní chlapci jsou posíláni do první linie.

Islámský stát podle posledních odhadů posílilo celkem 20 tisíc zahraničních bojovníků. Velkou většinu tvoří Arabové. Ze západních zemí přilákala propaganda islamistů skoro 3,5 tisíce lidí. Islamisté využívají sociální sítě, aby nalákali mladé lidi. Jedna Britka ze Skotska se k IS přidala před dvěma lety. Nyní píše blog o tom, jaké to je žít po boku radikálů. Další tři britské teenagerky se nedávno vypravily do Sýrie.