Emoce kolem Top Gearu: Po návratu moderátora volají statisíce lidí

Londýn - Petici za návrat moderátora automobilového pořadu Top Gear už podepsalo přes 370 tisíc lidí. BBC stáhla Jeremyho Clarksona z obrazovky po rvačce s producentem pořadu. Nedělní epizoda se vysílat nebude - a možná ani další dvě. „BBC je v tomto ohledu velice striktní. Pokud se Clarkson neomluví nebo jeho právníci nenajdou kličku, jak z toho ven, tak BBC musí dodržovat pravidla, jakkoli je Top Gear populární,“ prohlásil spolupracovník ČT Ivan Kytka.

Clarkson byl suspendován po dobu vyšetřování incidentu. „Myslím si, že se zapletl do rvačky, ale podle mě to není vážné,“ okomentoval to další moderátor pořadu James May. U incidentu prý nebyl. Podle spolupracovnice BBC Lucy Manningové některé zdroje potvrdily, že byl moderátor odstaven poté, co zbil režiséra.

Podle spolupracovníka ČT Ivana Kytky došlo ke rvačce údajně v pondělí během natáčení nového dílu. „Produkční mu prý nepřipravil podle jeho receptu večeři, na kterou měl právě chuť,“ uvedl Kytka s tím, že BBC má přísné předpisy, jak při podobných incidentech postupovat. 

Jeremy Clarkson
Zdroj: ČT24/ISIFA

Petici za povolání Clarksona zpět do akce založil politický blogger Guido Fawkes. A počet podpisů roste geometrickou řadou. Dopoledne měla přes čtvrt milionu podpisů, o pár hodin později ještě o 100 tisíc víc. „Vznikají speciální facebookové stránky a twitterové účty na jeho podporu. Dokonce jedna z britských předních kapel dnes nahrála písničku, která má Clarksona podpořit, aby se mohl vrátit na obrazovku,“ konstatoval Kytka. BBC žádá o shovívavost i Clarksonova dcera.

Deník Sun, v němž Clarkson publikuje pravidelný sloupek, moderátora citoval: „Dávám si pivo a čekám, až se to přežene“. Zdroj blízký televizní hvězdě pak popřel, že by Clarkson někomu dal pěstí.

Clarkson má mít v blízké době vlastní show v Norsku a v Austrálii. Vstupenky se přitom stále prodávají. Podle Kytky je možné, že zákaz bude platit jen pro televizní obrazovky. 

Clarkson má už z minulosti na svědomí několik vážných prohřešků – od rasistických urážek až po provokaci s poznávací značkou v jihoamerickém speciálu, která připomínala Argentincům prohru ve válce o Falklandy. Štáb byl posléze vyhoštěn. V roce 2011 se BBC musela omlouvat za to, že Clarkson označil Mexičany za lenochy. 

Pořad Top Gear je jedním z nejoblíbenějších pořadů. Celosvětová sledovanost pořadu se odhaduje na 350 milionů diváků. V roce 1977 začal Top Gear jako místní show na BBC Midlands. Ve stávajícím formátu bylo od roku 2002 odvysíláno 170 epizod. Pořad má 3 miliony fanoušků na YouTube.