Kvůli oříškové aféře čelí viceprezidentka Korean Air žalobě

Soul - Letuška společnosti Korean Air podala v USA žalobu na bývalou viceprezidentku zmíněné firmy Heather Čoovou. Stevardka uvedla, že ji Čoová slovně a fyzicky napadla kvůli špatně naservírovaným oříškům v letadle, které v prosinci startovalo z newyorského letiště JFK. Čtyřiačtyřicetiletá Čoová si odpykává roční trest vězení, k němuž byla v únoru v Soulu odsouzena za porušení pravidel leteckého provozu.

Viceprezidentku firmy rozhořčilo, že jí letuška v první třídě před startem letadla na letišti v New Yorku zapomněla nabídnout makadamové oříšky. Když si je vyžádala, přinesla jí je dotyčná v sáčku, nikoliv na talířku. Čoová na ni údajně začala křičet a také na ni prý fyzicky zaútočila. Poté nařídila, aby se letadlo vrátilo k letištní hale, kde přikázala vedoucímu palubní posádky opustit stroj. Kvůli incidentu byl přílet na soulské letiště opožděn o 11 minut. 

Letuška Kim To-hi zažalovala v USA Čoovou i celou leteckou společnost Korean Air. Žádá odškodné za poškození pověsti, kariéry a citovou újmu. Podle právníků letušky Čoová na stevardku řvala sprosté nadávky, vyhrožovala jí a také do ní strkala a uhodila ji. „Důkazy v tomto případu doloží, že jednání Čoové bylo nejen vůči Kim ponižující a způsobilo jí újmu, ale i to, že taková arogance byla pro Čoovou typická,“ konstatovali obhájci letušky. 

Viceprezidentka Korean Air Heather Čoová
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Podle žaloby byl na stevardku rovněž vyvíjen tlak, aby lhala vládním vyšetřovatelům a pomohla tak incident skrýt. Letuška prý byla též nucena ukázat se na veřejnosti společně s Čoovou, „v rámci předem připravených snah napravit image Čoové“. 

Čoová se již dříve za své chování omluvila a vzdala se svých funkcí. V únoru ji soud v Soulu shledal vinnou z toho, že přiměla letadlo změnit svou trasu, bránila kapitánovi letu ve výkonu povinností a že donutila vedoucího palubní posádky opustit letadlo. Čoová se proti rozsudku odvolala.