Vojenskou pomoc z USA si přeje jen polovina Ukrajinců, tvrdí průzkum

Kyjev/Washington - Mluvčí ukrajinské armády a americká vláda dnes obvinili povstalce, že sice stahují těžkou techniku z východu země, relativní klid ale prý využívají k přezbrojení jednotek. Na hranicích s Ukrajinou údajně zůstává velký počet ruských vojáků. Ve Spojených státech proto sílí tlak na vojenskou pomoc Ukrajině. Sami Ukrajinci o ni však, alespoň podle posledního průzkumu, příliš nestojí.

Americká vláda se dnes v Kongresu opět dostala pod tlak, aby Ukrajině vojensky pomohla; země dodává Kyjevu jen nezbrojní vojenskou pomoc. O tom, jestli Kyjevu pošle i zbraně, se podle Pentagonu rozhodne „již brzy“. „Všichni chceme diplomatické řešení, ale podle mého soudu může přijít jen tehdy, až Putin usoudí, že pokračování zásahů na Ukrajině je pro něj moc drahé,“ tvrdí demokratický senátor Bob Menendez. „Dát Ukrajincům schopnost vidět Rusy, jak přicházejí, ale ne zbraně, aby je mohli zastavit, není odpověď.“

Právě Menendez donedávna vedl zahraniční výbor Senátu a včera podepsal se současným šéfem, republikánem, dopis adresovaný Bílému domu, podle nějž by administrativa měla říct, jaké zbraně poskytne – s odkazem na to, že Kongres možnost zbrojně podpořit Ukrajinu podpořil už na konci roku. Mezi demokraty je velká skupina těch, kteří se k republikánskému tlaku na Bílý dům přidávají, dodává korespondent ČT ve Washingtonu Martin Řezníček.

Podle úplně nového průzkumu, který provedla Marylandská univerzita spolu se sociology na místě, však s vojenskou pomocí souhlasí jen 52 procent obyvatel Ukrajiny. A pouze 48 procent lidí se vyslovilo pro to, aby ukrajinská vláda silou získala zpět území ovládaná separatisty. Větší podporu má tento názor na severu a západě země, menší na východě. K Evropské unii se podle průzkumu chce připojit asi každý druhý obyvatel Ukrajiny, do NATO chce vstoupit 38 procent Ukrajinců.

„Hlavním zjištěním je podle mě to, že na Ukrajině neexistuje většina, která by se chtěla buď posunout blíž k Evropě, nebo blíž k Rusku,“ říká jeden z autorů výzkumu Steven Kull. Největší shoda – a to překvapivě i na povstaleckých územích - panuje v tom, že by Ukrajina měla zůstat neutrální, navzdory prozápadním snahám současné vlády.

Celý průzkum si můžete přečíst zde.

Operace Atlantické odhodlání

Spojené státy poslaly více než sto kusů těžké vojenské techniky, včetně tanků a dalších bojových vozidel, do tří bývalých sovětských pobaltských republik. Američané sem připluli cvičit s těžkou technikou. A také vzkázat Rusku, že spojence nenechají na holičkách. Americký generál John O'Connor v Rize řekl, že cílem je posílit obranyschopnost těchto zemí a odradit Rusko od případných hrozeb.

„Vybavení 3. pěchotní divize a vojáci účastnící se operace Atlantické odhodlání dokazují náš závazek vůči kolektivní bezpečnosti,“ prohlásil velitel americké armády John O’Connor.