Evropa musí podle Obamy spolu s USA trvat na dodržování příměří

Washington – Evropa a USA musejí usilovat o zajištění mezinárodního dohledu nad ukrajinským příměřím. Řekl to americký prezident Barack Obama před setkáním se šéfem Evropské rady Donaldem Tuskem. Ten zase zdůraznil potřebu jednotného postupu Evropské unie a Spojených států vůči ukrajinské krizi.

V rozhovoru pro americký list The New York Times Tusk prohlásil, že Evropa musí lépe reagovat na nové bezpečnostní hrozby. Rusko podle něj chce dostat pod kontrolu celou Ukrajinu. Řada evropských politiků ale Putinovi stále věří. Vize válečného konfliktu je podle Tuska v Evropě stále dál něco nepřijatelného. „Musíme začít žít bez iluzí,“ konstatoval polský expremiér.

Evropská unie se v souvislosti s ruskou agresí stále zdráhá postavit se čelem realitě násilného konfliktu, varuje Tusk. Přitom se z událostí na Donbasu a ruské anexe Krymu musí poučit, aby dokázala reagovat na novou a nebezpečnou éru. „Dosáhnout shody mezi 28 demokraciemi, protože to nejsou jen státy, ale i demokracie, je velmi obtížné,“ vysvětlil Tusk.  

Donald Tusk s Barackem Obamou
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Množství protiruských sankcí podle něj ukazují, že se evropský blok snaží zůstat jednotný a že odvetná opatření zašla dále, něž si někteří unijní členové přáli. Nyní ale EU i přes pokračující ruské provokace není připravena k dalšímu zostření sankčního režimu.  

Evropa je špatně připravena na obranu západních hodnot, míní Tusk

Jen málo Evropanů dnes dokáže uvažovat o možném vojenském konfliktu či válce, obává se polský expremiér. Takovéto myšlení totiž považuje veřejnost za nepřijatelné. Evropa je pak ale špatně připravena na obranu společných západních hodnot proti sebevědomým a nedemokratickým silám v Rusku nebo kdekoli jinde, zdůraznil Tusk.   

Donald Tusk
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Mindaugas Kulbis

Ruské tvrzení, že krizi na Ukrajině vyvolal Západ, považuje Tusk za směšné. „Ani v nejmenším nepochybuji, kdo je obětí a kdo agresorem,“ řekl s tím, že osobně by se za Ukrajinu zasadil více. „Obávám se, že Rusko chce vojensky, hospodářsky či za použití jiných nástrojů opět získat kontrolu nad celou Ukrajinou,“ dodal. Někteří evropští politici jsou prý ochotni uvěřit tomu, že ruský prezident Vladimir Putin může ukázat dobrou vůli. „O tom ale pochybuji,“ konstatoval Tusk. 

Severoatlantická aliance představuje základ evropské bezpečnosti, Evropané ale po letech snižování výdajů na obranu musí učinit více, míní unijní prezident. Zvážit by podle něj měli novou, ambicióznější obrannou a bezpečnostní politiku, která nebude jen pouhou součástí NATO.