Někteří čeští ministři se na schůzky do Bruselu příliš nehrnou

Brusel - Vláda premiéra Bohuslava Sobotky při nástupu do funkce slibovala, že bude proevropská. Někteří z členů kabinetu se ale bruselské půdě spíš vyhýbají. V tomto týdnu se konaly schůzky evropských ministrů průmyslu a obchodu a také setkání šéfů resortů životního prostředí - Česko ale v sídle Evropské unie zastupovali jen náměstci.

Jak ukazují statistiky, čeští ministři školství, zdravotnictví nebo vnitra raději zůstávají doma v Praze a na jednání za sebe posílají třeba náměstky. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) se v Bruselu od nástupu do funkce neukázal ani jednou - ať už se jednalo o ebole nebo lepším dohledu nad zdravotními přístroji pro pacienty. „My máme tolik práce tady u nás v České republice, že jsem zatím dal přednost těm konkrétním naléhavým úkolům v rámci prvního roku vlády a poslal jsem tam kolegy,“ vysvětluje Němeček.

Zatímco Evropa bojuje s hrozbou islamistických radikálů a řeší, co s přistěhovalci, ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) navštívil jen jedno ze čtyř evropských zasedání ročně. Stejně tak i ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) a už bývalý ministr dopravy Antonín Prachař (ANO). Lidovecký vicepremiér Pavel Bělobrádek využil jen jedno ze tří zasedání. V době ekonomických sankcí přijel loni ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) jen čtyřikrát, i když se jeho evropští kolegové sešli desetkrát. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) chyběl na čtyřech schůzkách z devíti, jeho německý kolega Wolfgang Schäuble vynechal jen jednu.

Čeští ministři do Bruselu raději posílají náměstky (zdroj: ČT24)

„Vidíme i ministry, kteří nemají takový zahraniční profil a radši posílají své mladší náměstky, kteří možná líp mluví anglicky nebo dalšími jazyky,“ vysvětluje analytik Evropského politického centra Paul Ivan. To podle něj vysílá vzkaz, jak se země zapojuje do evropských záležitostí.

Podle expertů přitom absentující ministři české vlády, která se označuje za proevropskou, přicházejí o cenné kontakty s klíčovými osobami v Evropské komisi, ale také o schůzky s vlivnými evropskými ministry, které si zde ostatní plánují, konstatuje zpravodaj ČT Bohumil Vostal.