Očištění policisty Wilsona podpořil i prezident Obama

Washington - Americký prezident Barack Obama v pátek podpořil rozhodnutí ministerstva spravedlnosti očistit od všech podezření bělošského policistu Darrena Wilsona, který loni v srpnu zastřelil ve Fergusonu neozbrojeného černošského mladíka Michaela Browna. Jeho smrt a fakt, že policista nebyl obviněn, před časem vedlo k nepokojům ve Fergusonu i v celých USA a případ rozproudil debatu o vztazích mezi policií a obyvateli v amerických městech.

Podle prezidenta není možné policistu tak jako tak stíhat, protože to, co se stalo, byla jedna velká tragédie. „Takové bylo přijato rozhodnutí. A já plně důvěřuji a plně stojím za rozhodnutím, které bylo ze strany ministerstva spravedlnosti v této otázce přijato,“ prohlásil Obama.

Případem Wilsona, který se kvůli celé kauze rozhodl opustit řady policie, se loni více než tři měsíce zabývala velká porota. Ta nakonec v listopadu rozhodla, že Wilsona ze zabití Browna neobviní. Své vlastní vyšetřování ale zahájilo ministerstvo spravedlnosti, které zkoumalo, zda Wilson neporušil občanská práva. Ministerská zpráva uvádí, že neexistuje žádný důkaz, který by vyvrátil Wilsonovu výpověď o tom, že jednal v obavě o svou bezpečnost.

Obama se také vyjádřil ke zprávě ministerstva spravedlnosti, která odhalila, že ve městě Ferguson docházelo již dříve k systematickým projevům rasové zaujatosti vůči černošskému obyvatelstvu a vzniklo tak velmi „výbušné prostředí“. Prezident „útlak a zneužívání“ moci proti černochům odsoudil.

Obama podpořil rozhodnutí očistit policistu Wilsona (zdroj: ČT24)

Fergusonský starosta James Knowles v pátek oznámil, že radnice propustila tři civilní pracovníky vykazující rysy „neslýchané rasové zaujatosti“, které vyzradila jejich e-mailová korespondence. Také tvrdil, že město pokračuje v administrativních reformách, aby vyšlo vstříc požadavkům ministerstva spravedlnosti.

Šéf resortu Eric Holder v pátek prohlásil, že jeho úřad využije plně svých prostředků k tomu, aby bylo zreformováno policejní oddělení ve Fergusonu. Připustil jeho případné rozpuštění a vybudování nového. „Pokud je to nutné, jsme připravení to udělat. Byl jsem nejen překvapený tím, co jsem zjistil. Nevím, jestli je to dost silné slovo. Očekával jsem to, jak jsem dostával průběžné zprávy, ale ke konci jsem byl v šoku z čísel, která jsme viděli, a šíří postupů, které jsme odkryli,“ řekl Holder.

Eric Holder
Zdroj: ČT24