V Rusku zatkli možné vrahy Borise Němcova

Moskva - V souvislosti s vraždou ruského opozičního politika Borise Němcova byli zadrženi tři muži. Šéf ruské kontrarozvědky (FSB) Alexandr Bortnikov nejprve oznámil jména dvou z nich: Anzora Gubaševa a Zaura Dadajeva, kteří pocházejí ze severního Kavkazu. Ingušské úřady později ohlásily zadržení dalšího muže - z informací ruských médií vyplývá, že jde zřejmě o Gubaševova bratra Šagida.

Podle ruských vyšetřovatelů je prvně jmenovaná dvojice podezřelá z podílu na přípravě a vykonání vraždy pětapadesátiletého politika, který byl zastřelen před týdnem, když se svou přítelkyní kráčel po mostu v centru Moskvy nedaleko Kremlu. Podle ruských médií jsou oba muži zadržováni v moskevské věznici Lefortovo spadající pod FSB. V neděli mají být předvedeni před soud, který rozhodne o jejich vazbě. Bortnikov žádné podrobnosti podrobnosti neuvedl a jen prohlásil, že o zatčení byl informován prezident Vladimir Putin.

Jak v rozhovoru pro ČT uvedla redaktorka Lidových novin Petra Procházková, původ obou zadržených mužů o motivu vraždy mnoho nenapovídá. Připomněla, že v minulosti byli vykonavateli nájemných vražd právě lidé ze severního Kavkazu, takže jejich zadržení  případného zadavatele vraždy neodhaluje. K takzvané kavkazské stopě v otázce Němcovovy vraždy Procházková uvedla, že zavražděný politik sice také kritizoval válku v Čečensku a politiku Kremlu na Kavkaze, nebylo to ale jeho ústřední téma. Tím byla především korupce a válka na Ukrajině.

Šéf FSB Alexandr Bortnikov:

„V rámci vyšetřování vraždy Borise Němcova byla zadržena dvojice mužů. Jde o Anzora Gubaševa a Zaura Dadajeva. Prezident Putin o tom ví a vyšetřování stále pokračuje.“

„Chci věřit, že ti dva zatčení jsou opravdu těmi, kdo mají vraždu na svědomí,“ řekl Němcovův stranický kolega Ilja Jašin. Doufá prý, že ruské úřady jednaly profesionálně, že zadržely skutečné vrahy a že neudělaly žádnou chybu. Klíčové podle něj bude zjistit, kdo si vraždu objednal. Jašin tak narážel na skutečnost, že při vyšetřování dřívějších, patrně politicky motivovaných vražd ruských osobností nebyl dopaden objednavatel. Zatčeni byli pouze vykonavatelé - například dva Čečenci v případě vraždy novinářky Anny Politkovské.

Podle opozice stojí za vraždou současné ruské vedení

Přátelé Borise Němcova i část ruské veřejnosti jsou přesvědčeni, že za vraždou stojí současné ruské vedení a lidé napojení na prezidenta Putina. „Stalo se to, protože se Boris nebál říkat pravdu. Nebál se říct, že Rusko by nemělo bojovat proti Ukrajině. Vše nazýval pravým jménem – veřejně kritizoval anexi Krymu, mluvil o korupci a kritizoval současné vedení. To ho pak nechalo zavraždit, aby všem bylo jasné, že takové chování se v Rusku neakceptuje,“ řekl opoziční politik Grigorij Javlinskij. Také dcera mrtvého opozičního politika Žanna ve spravedlnost pro vrahy svého otce nevěří a tvrdí, že lidé teď budou mít strach dávat najevo své názory – i nesouhlas s Putinovým režimem.

Někdejší ruský vicepremiér a nyní jeden z opozičních předáků Němcov mimo jiné připravoval zprávu shrnující důkazy o ruském vojenském podílu na ukrajinské krizi. Je prý ale také možné, že Němcovova vražda souvisí s jeho aktivitami v Jaroslavli, kde byl zvolen poslancem oblastního sněmu a kde odhaloval machinace místního vedení. Ruské vyšetřovací úřady uvedly i další hypotézy - vražda prý mohla mít za cíl poškodit prezidenta Putina, mohla souviset s Němcovovým osobním životem nebo s islámským extremismem. Motivem mohlo být Němcovovo podnikání, osobní nenávist nebo jeho odsouzení útoku na redakci francouzského týdeníku Charlie Hebdo.

Vedení země jakoukoliv spojitost s vraždou kategoricky odmítá. „Veškerá pozornost by se teď měla upírat na vyšetření vraždy Borise Němcova. Podobně zbabělé a neakceptovatelné činy se v naší zemi nesmí opakovat, a už vůbec ne v centru našeho hlavního města,“ prohlásil prezident Putin.