Německá „aféra Watergate“: Zloději vytopili budoucí sídlo rozvědky

Berlín – Pořádnou ostudu má v těchto dnech německá rozvědka BND. V úterý totiž neznámý pachatel ukradl v jejím budoucím berlínském sídle šest vodovodních kohoutků, kvůli čemuž část budovy vytopily tisíce litrů vody. Zástupci Spolkové zpravodajské služby (BND) hovoří o možné sabotáži, vyloučen není ani politický motiv. Média a sociální sítě v této souvislosti hovoří o německé „aféře Watergate“.

Škody na majetku BND (Spolková zpravodajská služba) zatím nevyčíslila, poškozena ale byla nová hlavní budova s konferenčními místnostmi a kancelářemi pro 4000 zaměstnanců. Policie údajně nenalezla stopy po vloupání.

Zpravodajská služba se měla do hlavního města ze sídla u Mnichova přestěhovat již v roce 2013, kvůli problémům s klimatizací se ale přesun několikrát odložil, aktuálně na rok 2017. Zda bude mít současný problém vliv na další posunutí termínu stěhování, zatím není jasné. Podle dosavadních plánů by mělo nové sídlo zpravodajců vyjít německou státní kasu odhadem až na 1,3 miliardy eur (35,6 miliardy korun). Jedná se údajně o největší stavební projekt spolkové vlády od konce války. Budova na ploše 24 fotbalových hřišť měla být chloubou Německa.

Než se podařilo krádež objevit, vytekly do budovy desetitisíce litrů vody. Šest vodovodních kohoutků zmizelo ve 4., 5. a 6. patře a voda protekla až do přízemí. Cestou přes stropy zničila dveře, elektroinstalaci a bezpečnostní techniku. Nejtajnější místnosti ani citlivá elektronika prý ale zasaženy nejsou.

Watergate po německu: Loupež, nebo sabotáž? (zdroj: ČT24)

Opravy „nejstřeženější budovy v Německu“ na ulici Chausseestraße budou podle německých médií stát miliony eur. Není jasné, jak se mohl pachatel či pachatelé dostat do budovy navzdory hlídačům a kamerám. Mohlo se jednat o sabotáž kritiků tajné služby, v úvahu přichází i politický motiv – berlínská staveniště byla již v minulosti několikrát zaplavena na protest proti spekulantům s nemovitostmi.

Tajné službě teče do bot

V narážce na skandál, který přiměl amerického prezidenta Richarda Nixona k odstoupení z funkce v roce 1974, hovoří německá média i sociální sítě o kauze ironicky jako o německém Watergate. Využívají přitom skutečnosti, že pojmenování známé americké politické aféře v sobě obsahuje anglické slovo pro vodu. Mluví se také o nacvičování waterboardingu. „Z tajné služby už prosáklo ledacos“ nebo „BND teče do bot“, hlásají titulky novin.

Kriticky už se k situaci vyjádřil například poslanec za stranu Zelených Konstantin von Notz. „Jestli je možné odmontovat nepozorovaně kohoutky, je nasnadě otázka, co všechno se dá naopak nepozorovaně namontovat,“ uvedl na sociální síti Twitter.

Není to ale jediný problém, s nímž se musí rozvědka potýkat. Vyostřuje se také vztah tajné služby s poslanci, kteří vyšetřují operace americké NSA v Německu. Opozice rozvědku podezírá, že jde americkým kolegům na ruku – a to přesto, že NSA odposlouchávala i kancléřku Angelu Merkelovou. Teď poslanci náhodou zjistili, že v požadovaných podkladech, které jim měli špioni dodat, chybí 130 šanonů. Vysvětlení tajné služby je prosté: jednoduše je zapomněli.

Budoucí berlínské sídlo BND
Zdroj: ČTK/DPA/Paul Zinken