Australská vláda nechala usmrtit 700 koal, prý hladověly

Australská vláda nevěděla, co dělat s přemnoženými koalami na jihovýchodě země. Téměř 700 zvířat proto nechala usmrtit. Koaly prý hladověly. Potvrdila to ministryně životního prostředí Lisa Nevilleová. Zpráva vyvolala vlnu kritiky na sociálních sítích.

Zabíjení koal probíhalo mezi lety 2013 a 2014 v oblasti mysu Otway, nedaleko turisty vyhledávané pobřežní silnice Great Ocean Road. Ta je zapsaná na seznamu památek australského národního dědictví. Ministryně označila přemnožení koal za „velmi náročný a složitý problém“. Jakékoliv prostředky využité k řešení této situace podle ní musí být „humánní a efektivní“.  

„Tento zákrok byl nutný, aby se zabránilo utrpení koal, které nedokázaly najít dostatek potravy,“ prohlásila Nevilleová. „Jejich hustota dosahovala počtu 20 koal na hektar,“ dodala ministryně. Zároveň nevyloučila, že v budoucnu dojde k dalšímu hubení koal. „Zkušenosti potvrdily, že přesunout je do jiné oblasti nefunguje a ve skutečnosti způsobuje ještě větší utrpení koal,“ dodala ministryně.

Koaly byly před usmrcením uspány sedativy. „Nechci vidět, jak trpí,“ pronesla Nevilleová. Australanům slíbila, že se o případných dalších opatřeních dozvědí. Počet koal podle ní neustále narůstá. „Jde o to, jak o koaly pečovat a jak s nimi zacházet. Milují je nejen Australané, ale mnoho lidí po celém světě,“ zdůraznila ministryně. „Naší prioritou je ukončit jejich utrpení a zacházet s nimi lidsky,“ dodala. 

Podle šéfa karavanového kempu v mysu Otway jsou koaly dobré pro byznys, ničí ale stromy. Podle něj byly utraceny proto, že hladověly. „Mnohem víc jich zemřelo přirozenou smrtí, než jich bylo zabito. V okolí mysu to bylo cítit mrtvými koalami. Byla tu cítit smrt,“ popsal situaci Frank Fotinas.

Jinde v Austrálii se přitom snaží koaly zachránit. Nedávno obletěly svět záběry vyléčeného koalího samečka Jeremyho, jak znovu pobíhá ve volné přírodě. Zvíře se popálilo během lesních požárů u Adelaide počátkem roku. Fotografie jeho ohořelých tlapek obletěly sociální sítě.