Poslední slova Borise Němcova: Nechci vám lhát, hodlám říci pravdu

Moskva - Vyšetřování vraždy ruského opozičního politika Borise Němcova zatím nic nového nepřineslo. Policii nepomohl ani osmihodinový výslech Němcovovy přítelkyně, která je jediným svědkem střelby. Jen několik hodin před smrtí poskytl Němcov rozhovor rádiu Echo Moskvy. Zval v něm Rusy na nedělní protivládní demonstraci, která se nakonec změnila v jeho tryznu. Volal také po zrušení cenzury, svobodných volbách a kritizoval roli Ruska v konfliktu na Ukrajině.

Boris Němcov v rádiu jen pár hodin před smrtí (zdroj: ČT24)

Z posledního rozhovoru Němcova: Nechci lidem lhát, na to je specialista Putin

"Věříme, že pro návrat pořádku a překonání krize v naší zemi je nutné udělat několik důležitých politických změn. Konkrétně je nezbytné uspořádat opravdu spravedlivé volby, kterých se samozřejmě zúčastní opozice. Musíme zrušit cenzuru a zastavit lživou propagandu, která prostě ruských občanům zatemnila mozek. (…)

Hlavním důvodem nynější krize je fakt, že Putin začal zběsilou, agresivní, smrt přinášející politiku války s Ukrajinou, která postihuje i naši zemi a naše občany. Fakt, že ruské jednotky na Ukrajině jsou, je jasně prokazatelný. (…)

Představme si moji veřejnou debatu s Putinem, prostě mě a Putina. Začal bych jednoduchou otázkou. Například touto: Proč ruští vojáci umírají, zatímco vy, pane Putine, se jako nejvyšší velitel ozbrojených sil těchto mužů zříkáte? A lžete, že na Ukrajině ruští vojáci nebojují. My ale vidíme jejich hroby v Kostromě, Pskově, Nižním Novgorodě, kde jsem býval guvernérem. Jak můžete být vrchním velitelem, když se zříkáte svých vojáků? Ztratil jste tímto právo velet armádě! (…) Pokud je všechna moc soustředěna v rukou jediného člověka, který může vládnout navěky, skončí to naprostou katastrofou. Absolutní. (…)

Lidé se nás často ptají: Zvete nás na demonstraci. Pokud přijdeme, co se změní? Odpovídám jim takto: Pokud přijde opravdu hodně lidí, pak změny nastanou. Nechci lidem lhát. Na to je specialista Putin, on je patologický lhář. Nechci vám lhát, hodlám říci pravdu. Masově navštívený pochod může přispět k míru. Tato demonstrace může přispět k vystřízlivění Kremlu. A postupně, nikoli po tomto jediném vystoupení, můžeme dosáhnout změny politického kurzu."

Po rozhovoru v Echu Moskvy se Němcov sešel se svou přítelkyní Annou Duryckou v obchodním domě GUM na Rudém náměstí. Z místní kavárny odcházeli mezi posledními, ve 23:35, když podnik zavíral. Durycká prý chtěla na cestu do Němcovova bytu objednat taxi, politik ale navrhl procházku. Pět minut nato byl zastřelen.

Vrah čekal na svou oběť na bočním schodišti mostu přes řeku Moskvu. Vyšel nahoru a zahájil palbu. Čtyři výstřely zasáhly Němcova do zad, smrtelná rána prošla přímo srdcem. Pachatel střílel ze staré pistole, náboje pocházely z různých míst a byly různě staré. Podle policie nešlo o práci profesionálů.

K posunu ve vyšetřování měly přispět pouliční kamery, kterých je kolem Kremlu mnoho. Ale tyto i ty naproti, které jsou nejblíže místu vraždy, shodou okolností nefungovaly, byly prý v opravě. Moskevská radnice ale takové tvrzení odmítá. Všechny prý byly funkční a záběry mají k dispozici federální vyšetřovatelé.

Anna Durycká
Zdroj: ČT24

Chci domů, vzkazuje z Moskvy ukrajinská modelka

Německému deníku Bild se podařilo získat krátký rozhovor s Duryckou a její matkou. Ta tvrdí, že se dcera stala terčem pomlouvačné kampaně prokremelských médií. Jedním z motivů vyšetřování jsou i údajné partnerské spory - žárlivost a údajný potrat, který měla modelka podstoupit ve Švýcarsku. To všechno ale Annina matka důrazně popírá: „Neměli problémy. Za celého dva a půl roku, co byli pár. Boris byl skvělý člověk, Annina první velká láska.“

Durycká podstoupila krátce po vraždě svého přítele osmihodinový výslech. Přesto, že byla jediným člověkem na místě činu, nic podstatného vyšetřovatelům neřekla. „Vraha jsem nemohla vůbec vidět, přišel zezadu. Všechno se odehrálo velmi rychle,“ řekla teď 23letá Ukrajinka Bildu. Tvrdí, že je v Moskvě držena proti své vůli. „Policie mě nenechá odjet, ale já jsem jim už řekla všechno. Znovu mě chtějí vyslýchat. Chtějí mě dát i na detektor lži.“

Co nejrychleji by se teď chtěla vrátit do Kyjeva. „Daří se mi velmi zle. Hlavně už chci jet domů,“ uzavřela Durynská krátký rozhovor pro Bild.

Pohřeb Borise Němcova bude zítra odpoledne na Trojekurovském hřbitově nedaleko hrobu Anny Politkovské, novinářky, která rovněž kritizovala ruského prezidenta.