Donbas: Ostřelování Doněcku a přeskupování techniky u Mariupolu

Kyjev - Na východě Ukrajiny stále neplatí klid zbraní. Povstalci obvinili armádu z útoku u Doněcku, Kyjev zase hlásí přeskupování techniky povstalců u Mariupolu. Podle OSN přišlo od počátku proruského povstání loni v dubnu o život přes 6000 lidí.

Ministerstvo obrany samozvané Doněcké lidové republiky oznámilo, že armáda od neděle nejméně desetkrát porušila příměří. Z děl, tanků a minometů bylo prý hlavně ostřelováno doněcké letiště a nedaleká obec Spartak. Oběti na životech si údajně útoky nevyžádaly. Podle Kyjeva ale klid zbraní nedodržují povstalci. U města Horlivka se údajně snaží vytlačit ukrajinské jednotky z obranných pozic. Ostřelují rovněž civilní objekty z děl a těžkých pěchotních zbraní.   

U přístavu Mariupolu vzbouřenci přeskupují techniku, oznámila agentura Unian. Podle některých ukrajinských analytiků tam bude veden příští povstalecký útok. Do blízkého Novoazovsku údajně přesunuli dvacet tanků a budují tam opěrné body. Do oblasti prý dorazilo i zhruba 600 dobrovolníků z Ruska a příslušníků pravidelné ruské armády. V jejich výzbroji je podle ukrajinské agentury i 28 děl.  

Vysoký úřad komisaře OSN pro uprchlíky v Ženevě mezitím oznámil, že od dubna na donbaské frontě zahynulo víc než 6000 lidí. Jen v posledních týdnech byly zabity stovky lidí, hlavně v boji o doněcké letiště a železniční křižovatku Debalceve. Podle OSN dochází na Donbasu „k nelítostnému zabíjení lidí a likvidaci civilní infrastruktury“.

Podivné příměří na Ukrajině (zdroj: ČT24)