Němcovův konec prý v mnohém připomíná vraždu Politkovské

Moskva – Zabití ruského opozičního politika Borise Němcova má podle listu Kommersant mnoho společných znaků se smrtí novinářky Anny Politkovské. Tu zabil najatý vrah v Moskvě v říjnu 2006. Vyšetřovatelé aktuálního případu však zatím stále nemají jasno o motivu. Podle nich sice Němcova s největší pravděpodobností někdo cíleně sledoval, nešlo ale o profesionála. Tomu napovídá například použití staré pistole sovětské výroby a hlavně ponechání korunního svědka – přítelkyně Anny Durycké – naživu přímo na místě činu.

Němcova v noci na sobotu na mostě přes řeku Moskvu nedaleko Kremlu zabil neznámý muž čtyřmi výstřely do zad. Po útoku vraha z místa činu odvezl automobil bílé barvy. Šestapadesátiletý opoziční předák a kritik Putinova režimu se stal terčem palby v okamžiku, kdy se s ukrajinskou modelkou Hannou Duryckou vracel z večeře do svého bytu. Na místě vraždy kriminalisté nalezli šest nábojnic, čtyři kulky zasáhly politika, Durycká vyvázla bez zranění.

Vražda byla dobře naplánována. „Někdo musel Němcova sledovat už v obchodním centru GUM na Rudém náměstí, musel ho doprovázet pěšky, když šel směrem z GUMU k mostu, což podle mých zkušeností může trvat tak dvě minuty,“ prohlásil zpravodaj ČT Miroslav Karas. Vrah ale podle všeho nebyl profesionál – nechal totiž naživu korunní svědkyni.

Výslech Durycké ale kriminalistům příliš nepomohl. Ukrajinská modelka byla v šoku a během osmihodinového sezení od ní vyšetřovatelé nezjistili ani poznávací číslo bílého vozu. Kvůli špatnému psychickému stavu odmítla test na detektoru lži a úterního pohřbu svého druha se nejspíš nezúčastní. „Vyšetřovatelé tvrdí, že mimo Moskvu pro mě není bezpečno,“ řekla modelka, která prý nesmí z bezpečnostních důvodů opustit ruskou metropoli. Durycká odmítla nabízený program na ochranu svědků, od ruské policie ale dostala osobní ochranu. Pochází z Kyjeva a s Němcovem udržovala vztah tři roky.

Záznam z pouliční kamery v době útoku na Němcova
Zdroj: ČT24/TVC

Záznamy pouličních videokamer z místa činu jsou podle ruského deníku buď nezřetelné, nebo nejsou vůbec k dispozici. Část kamer totiž byla vypnuta kvůli pravidelné opravě. Použitelný záznam poskytla policistům jen ruská televizní stanice TVC, která má na mostě kameru pro případné zpravodajské využití. Ze záznamu údajně vyplývá, že vrah čekal na svou oběť na bočním schodišti, odkud zjevně na pokyn kompliců vyšel nahoru na most a zahájil palbu.

  • Střelec použil pistoli ráže 9 milimetrů.
  • Ze šesti vystřelených nábojů čtyři zasáhly Němcovovo tělo.
  • Náboje byly vyrobeny v různé době a na různých místech.
  • Patrony jsou staré až 20 let.

Podle policie prý útočníci sháněli munici, kde se dalo. Vražda podle vyšetřovatelů nejspíš nebyla dílem profesionálů a vrah Němcova možná ani nevěděl, na koho střílí.

Ruský list napsal, že Němcovova vražda má řadu společných znaků se smrtí opoziční novinářky Anny Politkovské, kterou zabil najatý vrah v Moskvě v říjnu 2006. Němcova zřejmě, stejně jako Politkovskou, systematicky sledovaly neznámé osoby, které dlouho hledaly vhodné místo k vraždě. V případě pátečního útoku možná bylo podmínkou, aby Němcov, nesmlouvavý kritik prezidenta Vladimira Putina, zemřel v bezprostřední blízkosti Kremlu. Politkovská byla zabita v den Putinových narozenin. 

Anna Politkovská
Zdroj: ČT24

Policie podle Kommersantu prověřuje i „ukrajinskou stopu“. Němcov se důrazně stavěl proti ruské účasti v bojích na Ukrajině a jeho vrahy podle policistů mohli být lidé, kteří se do Ruska vrátili z donbaské fronty. Další verzí je podíl ruských pravicových radikálů, k této verzi se ale údajně policisté nekloní. Němcov nebyl na seznamu vyhlédnutých obětí neonacistické Bojové organizace ruských nacionalistů (BORN), která je jednou z hlavních úderných sil ruské krajní pravice. Politik, který byl na vrcholu svého vlivu v 90. letech, není už údajně pro ruské neonacisty zajímavý. Další z verzí je, že zločin nějakou souvisí s Němcovou přítelkyní a že šlo o vyřizování osobních účtů, doplnil Karas.

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov odsoudil páteční vraždu jako „odporný zločin“. Prezident Vladimir Putin prý osobně dohlédne na řádné vyšetření případu a potrestání viníků. Zároveň označil jakýkoli pokus o využití vraždy bývalého vicepremiéra k politickým účelům za „opovrženíhodné“.

Vyšetřování Němcovovy vraždy nicméně vede Igor Krasnov, který se specializuje na ruskou ultrapravicovou scénu, upozorňuje Kommersant. Krasnov řídil pátrání po původcích atentátu na bývalého ruského vicepremiéra Anatolije Čubajse v roce 2005 nebo po vrazích advokáta Stanislava Markelova a novinářky Anastasiji Baburovové v roce 2009.

  • Miroslav Karas, zpravodaj ČT: „Opoziční média si všímají především toho, že Němcov byl velkým kritikem Kremlu. Připravoval další knihu o Putinovi. Podle některých sdělovacích prostředků hodlal přijít s informacemi, které by měly dokázat účast a zapojení ruských vojáků v ukrajinském konfliktu. Opozice ztratila charismatického vůdce. Může to sloužit k další vlně protestů.“

Úterního pohřbu Němcova se chtěl zúčastnit také známý kritik Kremlu Alexej Navalnyj. Jeho právníci kvůli tomu požádali o předčasné propuštění z vězení - to ale nevyšlo. Navalnyj si odpykává dvoutýdenní trest za údajné narušení veřejného pořádku, jehož se měl minulý týden dopustit rozdáváním letáků v moskevském metru. Z vězení má vyjít ve čtvrtek. Podle obhájců prý ruské zákony připouštějí, že vězeň může být propuštěn předčasně v případě úmrtí příbuzných nebo blízkých osob. Soud ale žádost odmítl - klíčový je podle něj fakt, že Němcov není příbuzný Navalného.

Na pohřeb nepřijede ani blízký Němcovův druh a spolupracovník Garri Kasparov, který se nyní zdržuje ve Francii. Podle informace listu Le Figaro se Kasparov obává o svou osobní bezpečnost. Bývalý šachový šampion, který je považován za jedno z nejtvrdších kritiků kremelského vedení, opustil Rusko předloni v létě z obavy před zatčením. S Němcovem a jeho hnutím Solidarita úzce spolupracoval.

Na pohřeb se nedostane ani předseda horní komory polského parlamentu Bogdan Borusewicz, kterému Rusko zakázalo vstup do země. „Chtěl jsem uctít zavražděného Borise Němcova a všechny Rusy, kteří smýšlejí stejně jako on, ale dozvěděl jsem se, že ruské úřady mě na pohřeb nepustí,“ postěžoval si novinářům bývalý disident. Žádné vysvětlení prý nedostal. „Putinovo Rusko nechtělo naslouchat Němcovovi, ani nechce slyšet jiné lidi s jiným názorem, ke kterým také patřím,“ odhadl.