Pegida už vpochodovala i do Británie

Newcastle – Na 400 lidí se sešlo v severoanglickém Newcastlu na první demonstraci hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida) v Británii. Do centra města ale dorazily i zhruba dvě tisícovky zastánců tolerantní a otevřené společnosti. V rodišti Pegidy – německých Drážďanech – dnes naopak několik tisíc jejích odpůrců volalo po konci šíření xenofobie. Hnutí Pegida, které kritizuje údajnou islamizaci Evropy a nezodpovědnou imigrační politiku, vzniklo v říjnu 2014 v Německu.

Britská policie neinformovala o jakýchkoli problémech, obě sešlosti se v odpoledních hodinách rozešly. Zadrženo bylo ale údajně až pět lidí. Britská odnož hnutí Pegida se na sociální síti Facebook chlubí 17 tisíci podporovatelů. Organizátoři údajně plánují i demonstraci i v britské metropoli.

Kromě Británie vznikly odnože hnutí i v jiných evropských státech, například v Norsku, Švédsku, Dánsku či Rakousku. Jejich demonstrací se ale zúčastnily jen stovky lidí. Odpůrci xenofobie a rasismu většinou početně převážili.

Je třeba mluvit s uprchlíky, znělo v Drážďanech

Dnes naopak přišlo do centra Drážďan několik tisíc lidí vyjádřit nesouhlas s názory Pegidy. Kromě obyvatel města se akce zúčastnila také řada levicových politiků. Podle pořadatelů se v saské metropoli, která se v posledním půlroce stala baštou kritiků údajné islamizace Německa, sešlo na protest proti xenofobii kolem pěti tisíc lidí. Police odhaduje počet účastníků na 3 500.

Demonstrace na podporu uprchlíků v Drážďanech
Zdroj: Arno Burgi/ČTK/DPA/

Mezi řečníky z řad převážně levicových politiků nechyběla například spolková předsedkyně krajně levicové strany Levice Katja Kippingová či dvě zástupkyně saské vlády z řad sociální demokracie. „Uprchlíci, kteří k nám přicházejí, chtějí pracovat, vydělat si peníze, nechtějí být nikomu na přítěž,“ uvedla saská ministryně pro integraci Petra Köppingová. Podle ní se v Německu často mluví o běžencích, ale jen zřídka s nimi.

  • Největší demonstrace hnutí Pegida v Německu zažily Drážďany v polovině ledna, kdy se protestu zúčastnilo až 25 tisíc lidí. Po vnitřních sporech ve vedení a rozštěpení hnutí ale začalo účastníků protestů ubývat. Toto pondělí se sešlo už jen zhruba 4 800 demonstrantů.