Slovenští policisté ponižovali romské děti, soud je osvobodil

Bratislava - Slovenský okresní soud Košice II osvobodil policisty obžalované za šikanu šesti nezletilých Romů. Podle vyšetřovatelů je na služebně nutili, aby se svlékli a vzájemně bili. Ponižování si nahrávali na mobilní telefony. Soud ale video z roku 2009 odmítl, protože nebylo pořízené v souladu se zákonem. Prokurátor se odvolal.

Šest let uplynulo od chvíle, kdy Slovensko šokovaly záběry deseti policistů šikanujících romské děti na policejní stanici. Policisté je zadrželi za údajné přepadení starší ženy. Děti ve věku od deseti do šestnácti let se podle obžaloby musely navzájem bít. Policie je prý také strašila služebními psy, tři chlapci byli údajně pokousáni. 

Poté se přesunuli do sklepní místnosti, kde se museli vysvléci do naha a v bití pokračovat. Jeden z policistů údajně přiložil k hlavě jednoho z hochů služební zbraň a zeptal se ho, zda ho má zastřelit. Policisté je také nutili, aby olizovali boty a aby se mlátili lopatou. Chlapci pocházeli z nechvalně známého košického sídliště Luník IX. 

Krátká videa si policisté posílali nejen mezi sebou, ale i jiným kolegům. Jeden z nich nahrávky sestříhal, vypálil na DVD a poslal redaktorovi deníku SME. Ten obsah nosiče zveřejnil na své webové stránce. O místo pak přišli nejen policisté identifikovaní na záběrech, ale i někteří jejich kolegové a vedoucí. Podle SME záběry slovenskou veřejnost rozdělili – část chování policistů ocenila s tím, že Romové dostali „za vyučenou“, část hovořila o rasovém motivu. 

Slovenští Romové, které ponižovala policie
Zdroj: ČT24

Policisté byli následně obviněni ze zneužití pravomoci veřejného činitele, někteří z nich také z vydírání. Devíti mužům a jedné ženě hrozilo dlouholeté vězení. Všichni vinu popřeli a u soudu odmítli vypovídat. Senát vyslechl všech šest chlapců, kteří měli popsat prožité události. Jejich výpovědi byly ale plné rozporů. Nepomohli ani jejich rodiče – o událostech se prý dozvěděli z vyprávění svých dětí nebo si je doplňovali informacemi „z druhé ruky“. O tom, co u soudu řeknou, se měli radit.

Klíčovým bodem pro další vývoj jednání se stal verdikt soudu, kterým přišla obžaloba o hlavní trumf. Senát totiž odmítl DVD se záznamem celého ponižování použít jako důkaz. Nebyl prý získán zákonným způsobem. „Důkazy nepostačují k uznání viny obžalovaných a ani k vyslovení nezpochybnitelného závěru, že čin se tak, jak ho přednesl prokurátor, vůbec stal,“ uvedla dnes předsedkyně senátu. Prokurátor se proti verdiktu odvolal, případem se bude zabývat krajský soud.

Organizace hájící lidská práva tvrdí, že verdikt je velmi nebezpečný. „Podle nich je na Slovensku mnoho policistů, kteří nepracují v rukavičkách, nebojí se vyslýchaného udeřit. Pro tyto lidi bude verdikt jasným znamením, že jsou nepostižitelní,“ podotkl zpravodaj ČT David Miřejovský. Soudy se na Slovensku – podobně jako v Česku – táhnou řadu let, některé podle Miřejovského i od 90. let.

  • Slovenská policie v minulosti čelila kritice za více údajně nepřiměřených zákroků vůči Romům. Policisty, kteří v roce 2001 týráním způsobili smrt Roma Karola Sendreie, v roce 2009 potrestal nejvyšší soud vězením. O rok později policie odmítla odpovědnost za smrt šestačtyřicetiletého Roma, k níž měla podle příbuzných obětí a některých médií přispět použitím nepřiměřeného množství slzného plynu.