Tragická bilance: Laviny pohřbily v Afghánistánu stovky lidí

Přes 200 lidí zabila série lavin, které včera spadly na několika místech na severu Afghánistánu. Nejtragičtější je bilance v provincii Pandžšír, kde pod masou sněhu zemřelo více než 160 lidí. Další desítky se stále pohřešují. Zavalené jsou stovky domů. Práci záchranářů komplikuje špatné počasí a hrozba dalších lavin.

Pedagog: Horská služba v Afghánistánu neexistuje (zdroj: ČT24)

V Pandžšíru lavina spadla v horském údolí v pohoří Hindúkuš, asi 200 kilometrů severně od metropole Kábulu. Zasypala asi stovku domů. Guvernér Pandžšíru Abdur Rahmán Kabírí oznámil, že jenom v jeho provincii je 168 mrtvých. Dalších 18 lidí našlo smrt pod lavinou v Badachšánu, 12 v Núristánu, čtyři v Laghmánu a šest v Bámjánu. Z domů zavalených sněhem se ale mnoho lidí podařilo vyprostit živých.

Amir Ahmadzai, vysokoškolský pedagog v Kábulu

„Laviny jsou v Afghánistánu dost časté, hlavně v oblasti Hindúkuše a Pamiru. Lidé už očekávali konec zimy, která byla považována za suchou, nebyl žádný sníh. Najednou během tří dnů nasněžilo takové množství, že byly uzavřeny veškeré dálnice.“

„Lidé často stavějí domy v lavinových oblastech, mnohdy jsou negramotní a myslí si, že se jich laviny nedotknou. Afghánská vláda je na to krátká. Horská služba neexistuje, jen úřad pro přírodní katastrofy, který je de facto neschopný – nemá ani vrtulníky.“

V oblasti nepřetržitě sněží už třetím dnem a dnes spadly další dvě laviny. Úřady se obávají, že počet obětí ještě není konečný, protože do nejpostiženějších míst se záchranáři zatím nedostali. Sněžit má ještě nejméně dva dny.

Úřady hovoří o humanitární katastrofě. Mnoho silnic je zcela zasypaných a vesnice jsou odříznuty od světa. Jde o největší neštěstí tohoto druhu v této části Afghánistánu za posledních 30 let.

V Afghánistánu po pádu laviny stoupá počet mrtvých
Zdroj: ČT24/ISIFA

Laviny nejsou v horských oblastech země nijak výjimečné. Například v roce 2012 spadly během března na severovýchodě Afghánistánu hned dvě laviny za sebou: první usmrtila 50 lidí a druhá 45. Jednu z největších tragédií tohoto druhu zažila země v roce 2010, kdy si sesuvy sněhu v Salanžském průsmyku vyžádaly nejméně 171 mrtvých.