V případě genocidy se vzdejte veta, vyzvala Amnesty stálé členy RB OSN

Londýn – V loňském roce řádili ozbrojenci z hnutí Islámský stát či Boko Haram – a OSN jen nečinně přihlížela. Takový vzkaz zaslala ve své kritické zprávě organizace Amnesty International, která se zabývá lidskými právy. Vyzvala proto pět stálých členů Rady bezpečnosti, aby se v případě genocidy a dalších hromadných zločinů zřekli při rozhodování svého práva veta.

Pětici stálých členů - tedy Číně, Francii, Rusku, Velké Británií a Spojeným státům –  a dalším státům v Radě bezpečnosti OSN prý tváří tvář hromadných zvěrstev islamistů chybí rozhodnost. Proto by v takových případech měly podle AI hodit své zájmy za hlavu a neblokovat případná hlasování. „Mohlo by dojít ke změně pravidel hry. OSN by tak dala najevo, že chce pomoci chránit životy civilistů,“ uvedl generální tajemník AI Salil Shetty.

„V důsledku činnosti skupin jako Boko Haram, Islámský stát a Šabáb dochází k přelévání hranic jednotlivých států. Další civilisté tak budou nuceni žít pod kontrolou kvazistátů, budou předmětem zneužívání, pronásledování a diskriminace,“ uvedla Anna Neistatová, ředitelka výzkumu Amnesty International. Celosvětová reakce na násilné konflikty navíc byla podle Shettyho ostudná a neefektivní. „Lidé trpěli barbarskými útoky a represemi, mezinárodní společenství nedostálo svým závazkům,“ sdělil.

Podle politického geografa Martina Riegla ale návrh ze strany AI není příliš domyšlený. Není podle něj zřejmé, kdo by měl rozhodovat o tom, kde se páchá genocida. „Dále tam skutečně může jít hlavně o to, zda bude mezinárodní společenství skutečně ochotné angažovat se v konfliktech typu tažení Boko Haram v Nigérii,“ dodal Riegl.

AI upozornila na to, že v nejméně 18 zemích došlo k válečným zločinům. V 62 zemích justice poslala do vězení lidi, kteří uplatňovali své právo na svobodu projevu a shromažďování; 82 států podle organizace své občany mučilo nebo s nimi špatně zacházelo.

Organizace rovněž spočítala, že v 78 zemích platí zákony kriminalizující lidi kvůli jejich homosexuální orientaci a že ve 28 státech jsou zakázány potraty i v případě, kdy jde o důsledek znásilnění nebo kdy těhotenství ohrožuje život ženy.