Český premiér je po 14 letech na návštěvě Jižní Koreje

Soul - Premiér Bohuslav Sobotka dnes společně s vládní delegací přicestoval na návštěvu Jižní Koreje. Vládní speciál dosedl na letiště v metropoli Soulu v 18:00 místního času (10:00 SEČ). Jedná se o první českou premiérskou návštěvu Korejské republiky po čtrnácti letech. Naposledy do této východoasijské země zavítal v roce 2001 tehdejší ministerský předseda Miloš Zeman.

Hlavní náplní Sobotkovy cesty má být rozvoj ekonomické spolupráce mezi oběma zeměmi, podpis velkých dohod se ale podle prezidenta české Hospodářské komory Vladimíra Dlouhého nečeká. „Tady není nic připraveno k nějakým mohutným podpisům. My bychom chtěli především ukázat daleko širší okruh českých podnikatelů, potenciálních českých vývozců… Chtěli bychom otevřít prostor pro větší vývozy a chtěli bychom otevřít prostor pro daleko více korejských investic,“ uvedl Dlouhý.

Návštěva by měla navázat na nadstandardní ekonomické vztahy mezi Českou republikou a Jižní Koreou. „Korea si do určité míry vybrala Českou republiku jako takovou základnu ve střední a východní Evropě, máme u nás obrovské korejské investice, je to čtvrtý největší zahraniční investor. Máme velký obrat tři miliardy dolarů vzájemného obchodu, ale z toho máme dvě miliardy dolarů deficit,“ konstatoval dále Dlouhý.

Na programu premiéra Sobotky v Jižní Koreji je mimo jiné prohlídka továrny Hyundai a výrobce pneumatik Nexen Tire. Tyto firmy připravují v České republice investice v objemu zhruba 27 miliard korun, díky nimž se v ČR vytvoří více než 1900 pracovních míst. Premiér se podívá i do strojírenského závodu společnosti Doosan Industries, která v roce 2009 koupila plzeňskou Škodu Power, jež je nyní jedním z pěti nejsilnějších světových výrobců turbín.

Delegace zavítá i na hranici s KLDR

Ve vládní delegaci je ministr dopravy Dan Ťok a rovněž náměstci ministrů obrany, zahraničních věcí, průmyslu a obchodu a náměstkyně ministryně pro místní rozvoj. Při první české premiérské návštěvě v Jižní Koreji po 14 letech doprovází Bohuslava Sobotku také velká skupina podnikatelů organizovaná Hospodářskou komorou České republiky.

Ve středu český premiér zahájí v Soulu podnikatelské fórum a investiční seminář, poté se česká vládní delegace přesune do přísně střeženého Korejského demilitarizovaného pásma, které tvoří hranici Jižní Koreje s nepřátelskou komunistickou KLDR.

Na programu české delegace je kromě jiného návštěva Pchanmundžomu, kde byla v roce 1953 podepsána dohoda o příměří, jež ukončila tříletou korejskou válku. V Soulu se ve středu premiér Sobotka ještě sejde s předsedou korejského parlamentu Čong Ui-hwou a v Českém centru otevře výstavu figurální kresby.