Turecko evakuovalo ze Sýrie vojáky střežící hrobku Süleymana

Turecká armáda v noci úspěšně provedla operaci na záchranu 38 vojáků střežících v Sýrii hrobku Süleymana Saha, dědečka zakladatele Osmanské říše. Podle armády evakuaci neprovázely žádné násilnosti. Při nehodě ale zemřel jeden turecký voják. Mauzoleum leží u Aleppa severně od Kobani. Ostatky Süleymana armáda převezla na jiné místo v Sýrii, které je pod kontrolou Turecka, a hrobku zničila. Syrská vláda tureckou operaci ostře odsoudila a označila ji za agresi. Turecko za to podle ní ponese odpovědnost.

Do operace se zapojilo skoro 600 tureckých vojáků, kteří do Sýrie vjeli s kolonou tvořenou stovkou vojenských vozidel, mezi kterými bylo 39 tanků, uvedl turecký premiér Ahmet Davutoglu. Zatímco jedna skupina zamířila k hrobce, druhá se vydala do oblasti v blízkosti hranice s Tureckem, kam úřady v Ankaře plánují přemístit hrob. Komplex, kde se mauzoluem dosud nacházelo, turečtí vojáci zničili. Pravděpodobně kvůli tomu, aby se nedostal do rukou islamistů.

Mauzoleum Süleymana Saha je sice obklopeno syrským územím, na základě smlouvy s Francií v roce 1921, tedy v době, kdy Francie spravovala Sýrii, je ale výsostným územím Turecka. Ankara už proto dříve pohrozila, že útok na mauzoleum bude považovat za přímý útok na Turecko. IS a další islamistické skupiny, které se kloní k salafistickému výkladu islámu, považují uctívání hrobů za modlářství. V Sýrii už proto zničily řadu hrobek a mešit.

Turkický vůdce Süleyman Sah zřejmě utonul v Eufratu ve 13. století. Jeho následovníci pak zamířili na sever na území současného Turecka a založili Osmanskou říši. Někteří historici ale informace o jeho hrobu zpochybňují. Mohou být podle nich jen vymyšlené pro posílení historické identity Turků.

Drama kolem vzácných ostatků na horké půdě (zdroj: ČT24)

Bojovníci IS údajně už loni na podzim asi 30 kilometrů jižně od Kobani obklíčili turecké vojáky, kteří mauzoleum střeží. Vláda v Ankaře poté koncem loňského roku uvedla, že bojovníci z Islámského státu se k hrobce přibližují. „Dali jsme tureckým ozbrojeným silám rozkaz, aby chránily naše duchovní hodnoty a postaraly se o bezpečnost našich vojáků,“ řekl k sobotní vojenské operaci turecký premiér.

Turecko se ale odmítá aktivně zapojit do mezinárodní operace proti IS vedené Spojenými státy. Částečně je to proto, že by chtělo, aby se útoky mezinárodní koalice zaměřily nejen na povstalce, ale i na jednotky syrského prezidenta Bašára Asada.

Syrská vláda operaci na záchranu vojáků ostře odsoudila a uvedla, že Turecko se dopustilo „do očí bijící agrese“ a prý za ni ponese odpovědnost. Ministerstvo zahraničí v Damašku uvedlo, že Ankara sice informovala syrský konzulát v Istanbulu o operaci, nevyčkala ale na souhlas Syřanů. Sýrie obviňuje Turecko, že podporuje povstalecké skupiny, které ovládly rozsáhlé oblasti na severu a východě země, včetně Islámského státu. Damašek tvrdí, že skutečnost, že extremisté z IS doposud hrobku nezničili, „potvrzuje sílu vazeb mezi tureckou vládou a touto teroristickou organizací“.