Kuba propustila podnikatele odsouzeného na 15 let

Havana - Kuba propustila kanadského podnikatele odsouzeného na 15 let vězení. Muž už je zpátky ve vlasti. Obvinění z korupce nebo falšování účetnictví přitom označoval za prostředek k zabavení jeho rozsáhlého majetku. Spolu s ním byli odsouzeni také další dva Kanaďané a 14 Kubánců, včetně ministerského úředníka. Propuštění podnikatele přišlo v době, kdy se Kuba a Spojené státy snaží o zlepšení vztahů.

Letos pětasedmdesátiletý Kanaďan byl obviněn z užití korupčních praktik, které mu údajně pomohly k získání výhodných zakázek, z nelegálního vyvádění peněz ze země či falšování účetnictví. Spolu s ním byli obviněni další dva Kanaďané a 14 Kubánců, mezi nimiž byli jak zaměstnanci firmy, tak úředníci včetně ministerského náměstka.  

Dva Tokmakjianovy poradce soud poslal za mříže na 12, respektive osm let. Podle společnosti byla obvinění vymyšlená a cílem bylo hlavně získat zhruba 100 milionů dolarů (2,4 miliardy korun) patřící společnosti Tokmakjian Group. Podnikatelův advokát Barry Papzian dnes podle agentury AP v prohlášení uvedl, že se odsouzený muž již vrátil domů, kde je poprvé po třech letech od zadržení. 

Tokmakjian byl propuštěn v době, kdy se Kuba snaží o nápravu vztahů se Spojenými státy, které vyzývá ke zrušení obchodního embarga. Kubánské úřady již od poloviny prosince propustily desítky politických vězňů či Američana Alana Grosse odsouzeného za údajnou špionáž.