V Indii o sebe zavadila letadla českého akrobatického týmu

Dillí – Na jihu Indie se dnes během výstavy a letecké show Aero India ve vzduchu střetla dvě letadla českého akrobatického týmu Flying Bulls. Přehlídce přihlížely stovky diváků. Oba stroje bezpečně přistály, ale křídlo jednoho z nich bylo poškozené.

Kolize českých letadel v Indii (zdroj: ČT24)

Podle indického serveru The Hindu byly dva malé letouny uprostřed jednoho ze svých představení, když se střetly. Oběma pilotům se podařilo z nehody vyváznout bez zranění. Poškozené letadlo řídila 66letá pilotka.

K nehodě došlo kolem třetí hodiny odpoledne místního času nad ranvejí. Ta byla překontrolována a zbavena spadaných kovových předmětů. Akce Aero India 2015 musela být na 1,5 hodiny přerušena.

Letadlo vyvázlo z kolize s poškozeným křídlem
Zdroj: ČTK/TASS/Marina Lystseva

Podle indického ministerstva je nepravděpodobné, že by český tým ve svých představeních na Aeru India pokračoval. Původně přitom měl představení naplánována až do 22. února. 

Přehlídka se koná každé dva roky na předměstí města Bengalúr a letecké společnosti na ní předvádí své výrobky a technologii. Český tým se akce účastnil i v minulých letech.

Na výstavě Aero India má mít svůj stánek společnost Aircraft Industries z Kunovic. Firma chce Indům nabídnout letoun L-410, který dokáže přistávat na krátkých a ne tolik kvalitních dráhách.