Washingtonský summit řeší, jak předejít radikalizaci mládeže

Washington – Nalézt způsob, jak předcházet násilnému, zejména islámskému extremismu na Západě, má třídenní konference, která se koná ve Washingtonu. Účastní se jí ministři, odborníci na terorismus, ale i zástupci radnic ze 60 zemí. Ti všichni se baví o tom, jak předejít radikalizaci mladých. Podle Baracka Obamy musí svět nabídnout mladým něco smysluplného, aby se nestali obětí teroristických verbířů. Nejsme ve válce s islámem, jsme ve válce s lidmi, kteří islám zneužívají, řekl americký prezident na summitu.

Vůdci organizací, jako je Islámský stát, nejsou „náboženskými vůdci, jsou to teroristé“, prohlásil Obama. Tito teroristé podle něj nemluví jménem miliardy muslimů. „Žádné náboženství není odpovědné za terorismus. To lidé jsou odpovědní za násilí a terorismus,“ dodal a zdůraznil, že je třeba čelit zvráceným ideologiím, které tyto teroristické skupiny využívají k podněcování násilí.

Bílý dům, který summit svolal, se ve snaze neurazit muslimy vyhýbá spojení „islámský extremismus“, i když ho za to kritika neminula. „Nemluvíme tady obecně o terorismu nebo extremismu. Hrozba terorismu přichází z malé, ale velmi násilné části muslimů,“ ozval se republikánský poslanec Peter King.

Ve Washingtonu se ale nyní neřeší vojenský střet s Islámským státem. Cílem je najít recept, jak mladým v západních městech zatarasit cestu k radikalismu. Termín summitu oznámil Bílý dům v den, kdy čelil kritice za neúčast prezidenta na pochodu po atentátech v Paříži. Washingtonský summit ale není jen reakcí na Paříž – má hledat odpovědi na to, jak předejít incidentům, jako byly ty v Sydney, Ottawě anebo teď v Kodani. Američané se chystají zakročit proti radikálům i ve virtuálním světě: na ministerstvu zahraničí zřizují útvar, který bude mít na starosti boj s jejich propagandou na sociálních sítích.

Obama: Svět se musí věnovat mladým

Prezident Barack Obama v článku pro Los Angeles Times u příležitosti konference napsal, že svět musí nabídnout mladým něco smysluplného, aby se nestali obětí teroristických verbířů. „Skupiny jako al-Káida a Islámský stát zneužívají zlobu, která v lidech doutná, když cítí, že jim nespravedlnost a korupce brání v šanci na lepší život,“ píše prezident. Upozornil také, že armáda sama teroristy nezastaví. Zastavit je třeba i ty, kteří v USA a Evropě skrytě verbují a radikalizují mladé lidí. Obama v konferenci vidí možnost, jak upoutat pozornost světové veřejnosti na problém skrytého šíření ideologie, která dokáže lidi běžně využívající moderní výdobytky přimět k uřezávání hlav nevěřících, k únosům či ke střelbě v synagoze. Chce také poukázat na některé místní preventivní projekty, mimo jiné i na práci s nespokojenou mládeží, které mohou být uplatněny v širším měřítku.

„Za velmi krátkou dobu jsme se dozvěděli mnoho o komunikačních dovednostech teroristických organizací,“ prohlásil na úvod druhého dne konference americký ministr pro vnitřní bezpečnost Jeh Johnson. „Dokážou proniknout do naší společnosti a pokoušejí se zde rekrutovat a inspirovat jedince, kteří se doma mohou uchýlit k násilí,“ dodal.

První část konference je věnována jednáním na americké úrovni, ve čtvrtek pak americké ministerstvo zahraničí uspořádá debatu i se zahraničními představiteli. Konference se účastní zástupci 60 zemí. Seznam Bílý dům nezveřejnil, očekávají se ale účastníci mimo jiné z Británie, Francie, Egypta, Spojených arabských emirátů nebo Kuvajtu.

Joe Biden se k manželce ministra obrany choval až příliš důvěrně
Zdroj: ČT24

Viceprezident Joe Biden opět zastínil událost, jíž se účastnil. Nejdříve se měl k ženě nového ministra obrany, v úvodu summitu pak opustil připravený text a přidal jednu ze svých historek, tentokrát o somálské menšině v Americe. „Pokud byste se mnou někdy šli na nádraží, zjistili byste, že s nimi mám výborný vztah, protože jich zatraceně hodně jezdí jako taxikáři a jsou to mí přátelé. Skutečně,“ řekl Biden. Jeho slova tak kontrastují s tím, jak po špičkách kolem náplně summitu chodí sám Bílý dům.