Policie z obav před dalším útokem ukrývá karikaturistu Vilkse

Kodaň – Švédského kreslíře Larse Vilkse, jenž byl zřejmě cílem jednoho ze dvou víkendových útoků v Dánsku, ukryla policie kvůli jeho bezpečí na neznámém místě. Kvůli kontroverzním karikaturám proroka Mohameda s tělem psa z roku 2007 se Vilks stal už v minulosti několikrát terčem výhrůžek.

„Zdá se, že útok byl namířen proti němu. Vyhodnocení situace kolem jeho bezpečnosti nás každopádně vede k závěru, že doma zůstat nemůže,“ oznámila švédská policejní mluvčí Ewa-Gun Westfordová.

Sám Vilks, jenž žije pod policejní ochranou od doby, co zveřejnil karikaturu proroka Mohameda, rádiu SR řekl: „Byla to tragická událost. Ale osobně se mne to nějak nedotklo, už se to stalo rutinou.“ 

V květnu 2010 hodili dva muži do oken jeho domu zápalné lahve. Loni v lednu byla v USA odsouzena k deseti letům vězení Američanka Colleen LaRoseová, která údajně spolu s dalšími islamisty plánovala Vilksovu vraždu. 

Po lednovém útoku na redakci francouzského satirického magazínu Charlie Hebdo Vilks řekl, že je méně zván na přednášky, a to kvůli obavám o bezpečnost. Stejně jako Stephan Charbonnier, zavražděný šéfredaktor francouzského týdeníku, je i Vilks uveden na seznamu smrti organizace al-Káida.