Na východě Ukrajiny začalo oficiálně platit příměří

Kyjev – Na východě Ukrajiny začalo úderem půlnoci místního času (dnes ve 23:00 SEČ) oficiálně platit příměří, na němž se v Minsku dohodli separatisté a vláda v Kyjevě. Zda bude dodržováno, ukážou nejbližší hodiny. Prezident Petro Porošenko varoval, že pokud budou boje pokračovat, vyhlásí v zemi válečný stav.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dal krátce před půlnocí kyjevského času rozkaz všem jednotkám k ukončení palby. „Ukrajina vždy dodržovala své mezinárodní závazky. Tohle je poslední šance zahájit mírový politický proces. Donbas nebude ztracen. Udělám všechno, aby nebyl učiněn žádný nepodložený krok. Ukrajina víc než kdokoliv jiný má zájem na mírovém řešení situace… Jako prezident a vrchní velitel ozbrojených sil vydávám příkaz, aby ozbrojené složky Ukrajiny – národní garda, složky ministerstva vnitra, složky obrany hranice a bezpečnostní složky celé Ukrajiny – zastavily palbu 15. února v 00:00,“ oznámil Porošenko v televizním projevu.

Ruský prezident Vladimir Putin večer v telefonickém hovoru ujistil německou kancléřku Angelu Merkelovou a francouzského prezidenta Francoise Hollanda, že dohodu o příměří ctí.

Všichni tři státníci, kteří se ve čtvrtek v Minsku podíleli na dohodě zahrnující příměří mezi ukrajinskými silami a proruskými separatisty s platností od dnešní půlnoci, dnes zdůraznili nezbytnost skutečného dodržování příměří. Putin prý ujistil, že vzbouřenci jsou „na příměří připraveni“. Rozhovor se odehrál kolem 21:00 SEČ. Kromě toho se uskutečnil také telefonický rozhovor mezi Hollandem, Merkelovou a Porošenkem. Všichni čtyři státníci by se měli v neděli opět spojit, aby zhodnotili dodržování příměří.

Na východní Ukrajině přesto dnes pokračovaly tvrdé boje. Nejhorší byla situace v Debalceve, kde je strategicky významný železniční uzel, a v přístavním Mariupolu. Celodenní dělostřeleckou palbu hlásil i Doněck. Zpravodaj agentury Reuters informoval, že ostřelování v oblasti Doněcka po vydání Porošenkova rozkazu náhle ustalo. Do té doby se každých zhruba pět sekund ozývaly zvuky těžkých zbraní a raket. Několik vteřin po půlnoci ale zvuky zbraní ustaly.

Dojednané příměří předpokládá vytvoření neutrální „nárazníkové zóny“ a stažení těžkých zbraní, jejichž nasazení si vyžádalo velkou část z víc než 5 000 obětí konfliktu. Ten vyvolal nejhorší krizi ve vztazích mezi Ruskem a Západem od konce studené války. 

Steinmeier: Za porušení dohody zaplatíte

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier dnes varoval Moskvu, Kyjev i separatisty, že za porušení dohody o příměří zaplatí vysokou cenu. Šéf německé diplomacie přiznal, že nečekal po konferenci v Minsku tak intenzivní nárůst bojů. „Pokud se nám teď nepodaří dostát mírovým snahám, každý v regionu za to zaplatí vysokou cenu,“ varoval Steinmeier.