Útok na karikaturistu? Při střelbě v Kodani zemřel jeden člověk

Kodaň – Při střelbě během debaty o svobodě slova, kterou dnes v Kodani pořádal švédský karikaturista Lars Vilks, zemřel jeden člověk. Tři policisté byli zraněni. Policie pátrá po pachateli, který zvenčí spustil palbu na kavárnu, ve které se akce konala. Debaty se účastnil i francouzský velvyslanec v Dánsku, který incident přirovnal k lednovému útoku na redakci Charlie Hebdo.

Pokus o vraždu karikaturisty v Dánsku (zdroj: ČT24)

Útok se odehrál v kavárně Krudttoenden na severu Kodaně při akci s názvem „Umění, rouhačství a svoboda slova“. V oknech kavárny zůstalo několik desítek děr po kulkách. Policie zatím potvrdila, že během incidentu byl zabit 40letý muž. Postřeleni byli také tři policisté.

Debaty v kavárně se účastnil kromě jiných i francouzský velvyslanec v Dánsku Francois Zimeray. „Stříleli na nás zvenčí. Bylo to stejné jako v Charlie Hebdo, až na to, že se jim nepodařilo dostat dovnitř. Řekl bych, že vystřelili tak 50krát, ale policie mluvila dokonce o 200 výstřelech. Kulky proletěly skrz dveře a všichni se okamžitě vrhli na podlahu. Podařilo se nám z místnosti utéct a teď jsme stále uvnitř. Venku to není bezpečné. Střelci uprchli, ale pořád můžou být někde v sousedství,“ popsal dramatické okamžiky v Kodani francouzský velvyslanec.

Pachatel byl zřejmě jen jeden, pátrají po něm i němečtí policisté

Dánská policie nejdřív pátrala po dvojici podezřelých, ale večer oznámila, že pachatel byl pravděpodobně jenom jeden. Zatím byla zveřejněna jeho jediná neostrá fotografie. Z místa činu prchl ve voze Volkswagen Polo, který byl později nalezen nedaleko opuštěný. Na hlavních výpadovkách z Kodaně byly zřízeny kontrolní body a zesíleny hraniční kontroly, především na hranicích s Německem. Na pátrání se podílí i německá policie.

Dánská policie zveřejnila fotografii možného pachatele útoku v Kodani
Zdroj: ČTK/AP/Copenhagen Police

Dánské úřady se domnívají, že šlo o teroristický útok. „Už jsme si jisti, že to byl politicky motivovaný útok, a tudíž to byl útok teroristický. V celé zemi platí zesílená pohotovost,“ prohlásila dánská premiérka Helle Thorningová-Schmidtová. 

Dnešní útok se odehrál zhruba pět týdnů po atentátu na pařížskou redakci satirického týdeníku Charlie Hebdo, při němž islamisté postříleli 12 lidí. Francouzský prezident Francois Hollande označil v dnešním prohlášení kodaňskou střelbu za zavrženíhodný čin.

Střelba v kodaňské kavárně
Zdroj: ČTK/AP/Janus Engel

„Rozhodně to pokládám za útok na Larse Vilkse,“ uvedla spoluorganizátorka akce Helle Merete Brixová. Dodala, že umělec vyvázl nezraněn. 

Osmašedesátiletý karikaturista se už v minulosti stal terčem výhrůžek kvůli kontroverzním karikaturám proroka Mohameda s tělem psa z roku 2007. Od té doby žije pod policejní ochranou. V květnu 2010 dva muži hodili zápalné lahve do oken jeho domu. Loni v lednu byla v USA odsouzena k deseti letům vězení Američanka Colleen LaRoseová, která údajně spolu s dalšími islamisty plánovala Vilksovu vraždu. 

Po lednovém útoku na redakci francouzského satirického magazínu Charlie Hebdo Vilks řekl, že je méně zván na přednášky, a to kvůli obavám o bezpečnost. Stejně jako Stephan Charbonnier, zavražděný šéfredaktor francouzského týdeníku, je i Vilks uveden na seznamu smrti organizace al-Káida.

Švédský karikaturista Lars Vilks
Zdroj: Bjorn Lindgren/ČTK/SCANPIX SWEDEN

Dnešní útok odsoudil i devětasedmdesátiletý dánský karikaturista Kurt Westergaard. „To je přece strašné. Po tom, co se stalo v Paříži, se to možná dalo čekat, ale je to přece tak blízko. Můj první pocit byl, že jsem byl zcela rozzuřen,“ řekl kreslíř, jehož karikatury proroka Mohameda otištěné v dánském listu Jyllands-Posten v roce 2005 vyvolaly násilné protesty v islámském světě.

Westergaard, který byl také terčem několika násilných útoků, přiznal, že po atentátu na Charlie Hebdo se cítí být ohroženější. Podobně jsou na tom prý i všichni jeho kolegové.