Benevolence vůči Manningovi má své meze: Změna pohlaví ano, dlouhé vlasy ne

Washington - Americké úřady povolily odsouzenému vojínovi Bradleymu Manningovi hormonální léčbu za účelem změny pohlaví, ani jako Chelsea Manningová si ale nebude smět nechat narůst dlouhé vlasy. Americká armáda podobnou terapii v případě vojáka aktivní služby povolila vůbec poprvé. Podle žádosti, kterou právníci 26letého Manninga podali loni v září, existovalo prý v případě, že hormonální léčba nebude povolena, vysoké riziko, že odsouzený spáchá sebevraždu.

Manning si odpykává 35letý trest vězení v kauze úniku důvěrných amerických dokumentů, které předal serveru WikiLeaks. Hormonální terapii povolilo podle agentury AP vojenské nápravné zařízení ve Fort Leavenworthu ve státu Kansas údajně již 5. února. Léčba umožní změnu pohlaví z mužského na ženské. Již loni v dubnu soud povolil Bradleymu Manningovi změnu jména na Chelsea Elisabeth, změna pohlaví však dosud úředně neproběhla. Podle nejmenovaného činitele zmíněné vojenské věznice však ani po změně pohlaví neumožní pravidla vězni nechat si narůst delší vlasy.

Soud v srpnu 2013 shledal Manninga vinným, že serveru WikiLeaks poskytl v letech 2009 a 2010 přes 700 000 utajovaných dokumentů amerického ministerstva zahraničí a Pentagonu. Voják byl obžalován z dvacítky trestných činů, za něž mu hrozilo až 90 let vězení. Unikl ale obvinění z napomáhání nepříteli, a vyhnul se tím doživotí bez možnosti předčasného propuštění. O podmínečné propuštění může požádat po vypršení třetiny trestu.

Manning, který se již nyní představuje křestním jménem Chelsea, už několikrát vyjádřil naději, že jeho případ povede k tomu, že armáda a další instituce uznají potřeby transsexuálů, včetně potřeby specializované lékařské péče.