Taliban útočil na mešitu plnou lidí, desítky mrtvých a zraněných

Péšávar - Nejméně 19 mrtvých a 50 zraněných si vyžádal dnešní útok ozbrojenců Talibanu na šíitskou mešitu plnou věřících v Péšávaru na severozápadě Pákistánu. Mešitu v jedné z moderních čtvrtí Péšávaru přepadli tři extremisté s vestami napěchovanými výbušninami. Jeden z nich se odpálil, ostatní začali házet do davu granáty a střílet. Policie po asi hodinové přestřelce jednoho z útočníků zabila a druhého zatkla.

K útoku se přihlásilo Pákistánské hnutí Taliban, jehož příslušníci patří k sunnitské větvi islámu. Podle prohlášení se hnutí chtělo „pomstít za smrt doktora Usmána“, bojovníka Talibanu, který byl odsouzen k absolutnímu trestu za útok proti pákistánské armádě z roku 2009.

Muhammad Akíl, zvaný doktor Usmán, byl v prosinci popraven oběšením. Pákistánské úřady koncem loňského roku zrušily moratorium na trest smrti poté, co povstalci z řad Talibanu přepadli v prosinci rovněž v Péšávaru školu, kterou navštěvuje řada dětí pákistánských vojáků. Povraždili tam 150 lidí, z toho 132 školáků.

Péšávar je častým terčem atentátů vzhledem ke své poloze blízko pákistánských kmenových území, která leží u hranice s Afghánistánem a která jsou baštou Talibanu.

Útok na mešitu v Péšávaru
Zdroj: ČTK/SCANPIX SWEDEN/AA/TT

Svědkem nábožensky motivovaného násilí se ale stala před dvěma týdny i jihopákistánská provincie Sindh. Při pumovém atentátu v šíitské mešitě v jihopákistánském městě Šikarpur zahynulo více než 60 lidí a desítky dalších utrpěly zranění. K atentátu se přihlásila sunnitská extremistická skupina Džundalláh, která vznikla odštěpením od Pákistánského hnutí Taliban a která loni vyjádřila podporu Islámskému státu.

Šíité a sunnité představují dvě hlavní odnože islámu, které rozděluje pohled na nástupnictví proroka Mohameda. Vyznavači šíitské větve islámu tvoří pětinu 180milionové pákistánské populace, zatímco vyznavači sunnitského islámu 77 procent obyvatelstva. Radikální sunnité považují šíity za odpadlíky od víry a útočí na ně. Podle mezinárodní organizace pro lidská práva Human Rights Watch bylo při nábožensky motivovaných útocích od začátku roku 2012 v Pákistánu zabito přes 800 šíitů.