Egypt nařídil propustit další dva novináře Al-Džazíry

Káhira - Egyptský soud nařídil propustit dva novináře televize Al-Džazíra, kteří jsou souzeni za podporu zakázaného Muslimského bratrstva. Jednoho z nich pustili na kauci, druhého bez ní. Proces bude pokračovat 23. února. Novináři byli ve vězení 411 dní.

Oba novináři byli už loni odsouzeni k sedmi a deseti letům ve vězení. Na sedm let měl jít do vězení i jejich australský kolega Peter Greste. Ten je ale od 1. února na svobodě na základě prezidentova výnosu, který umožňuje deportovat odsouzené cizince. 

Egypt viní Al-Džazíru, že poskytla prostor pro podporu Muslimského bratrstva v době, kdy armáda sesadila prezidenta Muhammada Mursího a později muslimské bratry zakázala. 

Stanice obvinění odmítla a vedla intenzivní kampaň za záchranu svých žurnalistů, zatčených v prosinci 2013. Novináři tvrdí, že pouze vykonávali svou práci a informovali o situaci v Egyptě. 

Greste po svém propuštění odjel do Austrálie. Jeho kolega Mohamed Fahmy má kanadské občanství a očekávalo se, že bude propuštěn na základě téhož zákona jako Greste. Na konci dnešního jednání řekl, že se ale egyptského občanství nevzdal. „Navštívil mě ve vězení jeden policista a žádal mě, abych se občanství vzdal. Egypt se chce celé aféry zbavit, protože se z ní stal zlý sen,“ prohlásil Fahmy, který v ruce držel egyptskou vlajku.

Fahmy nakonec bude propuštěn na kauci 250 tisíc egyptských liber (800 tisíc korun). Třetí souzený je egyptský produkční Báhir Muhammad – ten byl propuštěn bez kauce.

V soudní síni byli domácí i zahraniční novináři a příbuzní souzených. Hether Allanová z Al-Džazíry dnešek označila za velký den. „Doufáme, že (Egypt) celou tu aféru ukončí,“ sdělila. 
Fahmyho snoubenka Marwa Omarová se u soudu rozplakala. „Jsem velmi šťastná. Pro mne a pro Mohameda je to znovuzrození,“ řekla. Bude se prý konat svatba odkládaná kvůli procesu.
Také Muhammadova manželka byla dojatá. „Jsem šťastná, ale mé štěstí bude úplné, až ho zprostí viny,“ uvedla žena, která v době manželova věznění porodila dítě.