Ukrajinská armáda hlásí příjezd desítek ruských tanků

Kyjev - Podle ukrajinské armády během minského summitu přejela rusko-ukrajinskou hranici padesátka ruských tanků a čtyřicet raketometů. Obě strany hlásí další padlé vojáky a zabité civilisty. Nejvyšší představitelé Ruska, Ukrajiny, Německa a Francie mezitím dospěli v Minsku k dohodě o novém příměří na východě země. Boje mají utichnout v noci na neděli 15. února.

Celkem 50 ruských tanků, 40 raketometů Grad, Uragan a Smerč a stejný počet obrněných vozidel přejelo v noci přes rusko-ukrajinské hranice k povstalcům v Luhanské oblasti, oznámil mluvčí ukrajinské armády Andrij Lysenko. 

„Nepřítel nepřestává posilovat své jednotky v nejnebezpečnějších úsecích, zejména na severovýchodě Luhanské oblasti a u (strategického města) Debalceve,“ podotkl Lysenko. Rusko přitom neustále ujišťuje, že na Ukrajině nejsou ani ruské zbraně ani ruští vojáci.

Dušan Rovenský, redaktor ATM

„Je třeba být k těmto prohlášením opatrný, informace pocházejí z ukrajinské strany. Už v minulosti neříkala úplnou pravdu. Ukrajina nekontroluje zhruba 200 kilometrů své hranice a není vůbec jasné, jak by zjistili, že tam dochází k takto masivnímu přesunu vojenské techniky z Ruska. Nemají totiž průzkumné prostředky, kterými by byli schopni na tuto vzdálenost takové cíle zjišťovat.“

Redaktor ATM k obklíčení Ukrajinců u Debalceve (zdroj: ČT24)

V Dobasu se válčí dál - Minsku navzdory
 
Situace na frontě se pro Kyjev nevyvíjí dobře. Šéf Kremlu dnes oznámil, že povstalci obklíčili asi 8 tisíc Ukrajinců, podle něj by vojáci měli složit zbraně. „Velká část ukrajinských jednotek je v současné době v podstatě obklíčená u Debalceve. Ukrajinská armáda provádí protiútok u Mariupolu. Nelze vyloučit, že v následujících dvou až třech dnech dojde k intenzivním srážkám na frontové linii,“ podotkl Dušan Rovenský, redaktor ATM. 

V bojích s proruskými separatisty padli během uplynulých 24 hodin dva ukrajinští vojáci. „Ukrajina v důsledku bojů a ostřelování ztratila dva muže, dalších 21 bylo zraněno,“ uvedl armádní mluvčí Vladyslav Selezňov.

V Doněcku mezitím podle místních úřadů při ostřelování zahynulo sedm civilistů a 14 utrpělo zranění. Mezi oběťmi je například chodec, kterého ve středu večer zabil dělostřelecký granát při zásahu místní nemocnice. Palba z děl a raketometů podle zpravodaje agentury AFP neutichala po celou noc.
  
Ve městě Avdijivka podle ukrajinského ministerstva vnitra v palbě povstaleckých děl zahynuli tři lidé. Dalších pět civilistů vyvázlo se zraněním. Čtyři civilisté byli zabiti i v sousední Luhanské oblasti, oznámil místní gubernátor Hennadij Moskal. Dodal, že zranění utrpěli i dva ukrajinští policisté.

Porovnání vývoje na východní Ukrajině – mapa
Zdroj: ČT24/mil.gov.ua

Konflikt si od dubna vyžádal více než 5 300 mrtvých. Boje mezi vládními silami a proruskými separatisty mají podle nové dohody z Minsku utichnout v noci na neděli 15. února. Následovat má stažení těžkých zbraní z nárazníkové zóny mezi oběma stranami a výměna zajatců.