Putin: Zásadní je, že jsme se dohodli na zastavení bojů

Minsk - „Za současných okolností jsme nemohli dosáhnout úplně všeho, ale bylo dosaženo dohody o zastavení palby od půlnoci 15. února,“ prohlásil po jednání v Minsku ruský prezident Vladimír Putin. Další důležitou dohodou o budoucnosti Ukrajiny je podle něj shoda na stažení těžkých zbraní a stahování donbaských ozbrojenců na pozice domluvené v loňském roce. „Doufáme, že všechny strany budou projevovat zdrženlivost, než dojde k zastavení palby,“ řekl Putin.

Putin: Zásadní je dohoda na zastavení bojů (zdroj: ČT24)

Stejně významná je podle Putina i dohoda na reformě ukrajinské ústavy. „Ústavní reforma bude brát v úvahu práva lidí v Donbasu,“ řekl ruský prezident. „Měli bychom uplatnit zvláštní status Doněcka a Luhanska,“ dodal. Je prý také třeba řešit ekonomické a humanitární otázky.

Jednání podle Putina trvalo tak dlouho, protože Kyjev nebyl ochotný dohodnout se s rebely na východě země. „Ukrajinské úřady soudí, že takovéto urovnání není potřeba a jejich vojska nejsou obklíčena,“ řekl Putin s tím, že má o tomto prohlášení výrazné pochybnosti.

„Když chcete vyjednávat o dlouhodobých smlouvách, je třeba přímého kontaktu,“ přiznal Putin setkání se separatisty. „Vstoupili jsme do přímého kontaktu s Doněckou a Luhanskou republikou, ale ten kontakt nepokračoval,“ dodal ruský prezident.

Šéf Kremlu oznámil, že z minského summitu vzešly dva podepsané dokumenty: jednak
prohlášení čtyř státníků, jednak dokument tzv. kontaktní skupiny o komplexu opatření, aby se minská mírová dohoda z loňského září uplatnila v praxi. Právě tuto smlouvu prý podepsali také vůdci proruských separatistů.