USA vycvičí ukrajinské vojáky, u Debalceve prý bojují Rusové

Americká armáda bude cvičit ukrajinské jednotky bojující s proruskými separatisty v Donbasu. Agentuře Reuters to řekl velitel americké armády v Evropě Ben Hodges. Ruští vojáci se podle něj přímo zapojují do bojů u Debalceve. Washington také uvažuje o dodávkách zbraní pro Kyjev. Před tímto krokem ale Západ varoval slovenský premiér Robert Fico, podle něj by totiž mohla vypuknout otevřená válka. Proti dodávkám zbraní Ukrajině se postavila i česká sociální demokracie.

Hodges oznámil, že výcvik ukrajinských jednotek začne už v březnu. „Budeme je cvičit v bezpečnostních úkolech, zdravotnických úkolech, v tom, jak operovat v prostředí, kde Rusové narušují komunikaci, a v tom, jak chránit (sebe) před ruským a povstaleckým dělostřelectvem,“ konstatoval velitel americké armády v Evropě. Učební plán prý zahrnuje i zajišťování silnic, mostů a další infrastruktury, jakož i ošetřování a evakuaci obětí.

„Jeden americký prapor bude mít za úkol výcvik zhruba tří ukrajinských,“ informoval zpravodaj ČT Josef Pazderka. Už loni probíhalo na ukrajinském území pravidelné cvičení vybraných jednotek NATO a části ukrajinské armády. „Podobně funguje společná polsko-litevsko-ukrajinská vojenská jednotka,“ připomněl Pazderka.

Podle Hodgese ruští vojáci přímo zasahují do bojů u Debalceve. Pokud uspějí, mohli by se vypravit do strategického přístavu Mariupol, což velitele znepokojuje. „Je to zřejmé z množství munice a typu zbraní. Je tu přímý ruský vojenský zásah v oblasti Debalceve,“ konstatoval Hodges při návštěvě základny NATO v severozápadním Polsku. 

Ukrajinci stále mají zbraně na úrovni 80. a 90. let minulého století, tedy z dob Sovětského svazu. Třeba Česká republika má technologie na vyšší úrovni, podotkl generál v záloze Jiří Šedivý.

Jiří Šedivý, bývalý náčelník Generálního štábu AČR

„Myslím si, že ve Spojených státech už převažuje názor, že se musí provést některé kroky, které povedou k vyvážení vzájemných vztahů. Ukrajina potřebuje některé technologie, zbraňové systémy k tomu, aby byla schopná bránit se proti separatistům, kteří jsou vyzbrojováni Rusy. Faktem ale je, že není možné dát vojákům do rukou zbraně, které jsou mnohem výš než ty, s nimiž teď zacházejí. Mohlo by to znamenat, že je nebudou schopni ovládat a dojde k vedlejším nežádoucím účinkům. Mohou se také dostat do rukou separatistů.“

Spojené státy v současné době zvažují dodávky protitankových prostředků a dalších obranných zbraní Ukrajině - pokud selžou diplomatické pokusy o novou mírovou dohodu. O té se bude jednat dnes v Minsku.

Podle německé kancléřky ale nelze konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou vyřešit vojenskými prostředky. K tomuto názoru se kloní i slovenský premiér. „Nemůžeme zabránit jednotlivým členským státům Severoatlantické aliance (NATO), aby se rozhodly dodávat zbraně do tohoto prostředí. Bude to ale vést k eskalaci napětí a k normální válce,“ prohlásil Fico s tím, že by zemí hrozil vleklý konflikt. 

Robert Fico
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Peter Komka

Česko se na dodávky zbraní Kyjevu netváří 

Sobotkův kabinet je spíš proti dodávkám zbraní Kyjevu. ČSSD podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka podporuje diplomatické řešení konfliktu na Ukrajině. „Naopak chceme vytvořit linii dotyku, aby se přestalo vraždit a stáhly se těžké zbraně,“ konstatoval v sobotu místopředseda ČSSD. Podle straníků by dodávky zbraní jen zhoršily situaci a způsobily lidem v oblasti bojů další utrpení. Také ministr obrany Martin Stropnický (ANO) v nedělních Otázkách Václava Moravce uvedl, že vojenská podpora ukrajinské armády by k vyřešení konfliktu nevedla – naopak by byla narušena současná diplomatická jednání. 

Šéf TOP 09 je ale jiného názoru. Ukrajina podle Karla Schwarzenberga disponuje staršími a méně kvalitními zbraněmi než povstalci. „Diplomatická řešení se nikdy nenajdou, když je jedna strana jednoznačně v přesile,“ poznamenal bývalý ministr zahraničí.