Zeman: S terorismem se musí bojovat činy, nejen slovy

Ammán – S terorismem se nevyjednává, s terorismem se bojuje. Nejen slovy, ale i činy. Česká republika plně podporuje boj s takzvaným Islámským státem a je plně připravena podílet se na společné akci proti extremistům, řekl prezident Miloš Zeman během oficiální návštěvy Jordánska.

Jordánsko minulý týden zvýšilo svou účast na mezinárodní akci proti Islámskému státu poté, co radikálové zveřejnili video s brutální vraždou zajatého jordánského pilota. Zeman dnes opět Jordánsku vyjádřil svou účast. „To, co potřebujeme, je solidarita s Jordánskem, nejenom slovní, ale i skutečná. Konkrétní solidarita začíná bojem proti základnám takzvaného Islámského státu. Mohu vás ujistit, že Česká republika je připravena podílet se na této aktivitě,“ řekl český prezident.

Zeman poznamenal, že Česko by Jordánsku také mohlo pomoct při zajištění energetické bezpečnosti. Země je v současné době závislá na dovozu surovin ze zahraničí. V Jordánsku chce proto Zeman mluvit třeba o výstavbě první jordánské jaderné elektrárny. Obě země proto při příležitosti Zemanovy návštěvy připravily dohodu o vzájemné energetické spolupráci. Spočívat má třeba ve výměně znalostí a informací. 

Prezidenta doprovází na cestě po Blízkém východě asi 40 zástupců podnikatelů. Jsou mezi nimi i zástupci zbrojního průmyslu i jaderné energetiky.

Česko má s Jordánskem kladnou obchodní bilanci. Loni do arabské monarchie vyvezlo zboží za téměř 686 milionů korun a dovezlo jen za 14 milionů. V tabulce všech zemí světa je Jordánsko v dovozu do Česka až na 150. místě. Češi do země nejvíce vyváží papír, stroje například na zpracování tabáku, traktory nebo zbraně. 

Zeman se v Ammánu setkal se členy české lékařské mise
Zdroj: David Taneček/ČTK

Zeman dnes také navštívil místní nemocnici, kam již potřetí český lékařský tým přijel léčit syrské děti s vrozenou srdeční vadou. Český prezident se svou manželkou Ivanou dětem rozdal dárky.

Předseda jordánské vlády Abdalláh Ansúr na recepci pořádané na české ambasádě poznamenal, že boj proti Islámskému státu není pouze bojem Jordánska a států na Blízkém východě, ale celosvětovou záležitostí. Podotkl, že islám je rukojmím terorismu, a odmítl jednostranný pohled na toto náboženství.

Odpoledne si měla delegace prohlédnout věhlasné skalní město Petra. Kvůli písečné bouři ale byl program prezidenta změněn. Ve středu se česká hlava státu setká se svým protějškem, králem Abdalláhem II. Za jeho boj proti terorismu mu předá nejvyšší české vyznamenání, Řád bílého lva.