Tisíce přívrženců Pegidy si znovu našly cestu do Drážďan

Dráždany - Několik tisíc lidí se dnes večer v Drážďanech připojilo k protiislámské demonstraci hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida). Jejich počet tak mnohonásobně překonal účastníky nedělní demonstrace pořádané odpadlíky z Pegidy, nepřiblížil se však k počtu 17 000 osob, které přišly na protestní shromáždění před dvěma týdny.

Na demonstraci Pegidy před kostelem Frauenkirche vystoupil mimo jiné spoluzakladatel hnutí Lutz Bachmann, který se na konci ledna postaral o skandál svými fotkami, na nichž byl namaskován jako nacistický vůdce Adolf Hitler. Po skandálu opustil všechny funkce v rámci hnutí. Další mluvčí při svých vystupováních prohlašovali, že islám nemá v Německu místo, a že politici ustupují levicovým extremistům, když kritizují postoje Pegidy.

Jako zvláštní host na demonstraci promluvila žena, kterou organizátoři označili jako „Anastasii z Ruska“. Ve svém projevu uvedla, že německá politika zastupuje americké zájmy, a vyzvala kancléřku Angelu Merkelovou, aby přestala mluvit o ruské anexi Krymu jako o porušení mezinárodního práva.

Kostel Frauenkirche nebyl po dobu demonstrace Pegidy osvětlený. Správa kostela zdůvodnila vypnutí osvětlení tím, že si nepřeje, aby tento symbol saské metropole sloužil jako kulisa pro demonstraci.

Demonstrace přívrženců Pegidy
Zdroj: Jens Meyer/ČTK/AP

Ještě před shromážděním Pegidy využil prostor před kostelem manheimský umělec Kurt Fleckenstein, který na prostranství rozložil 176 muslimských modlitebních koberců. Podle něj měla instalace ukázat, že tvrzení Pegidy o nepatřičnosti islámu v Německu nejsou pravdivá, a měla přispět k toleranci v zemi.

Drážďanská radnice ale nechala koberce odstranit s odůvodněním, že Fleckenstein neoprávněně zabral prostor, na který už dříve byla svolána demonstrace. Umělec se chce s městem soudit. 

Na demonstraci Pegidy v Malmö přišlo 30 lidí

Na první demonstraci švédské odnože hnutí Pegida v Malmö drazila dnes asi třicítka lidí. Podle švédské policie se ale proti nim postavilo na 3000 odpůrců rasismu a xenofobie. Demonstrace hlásící se k myšlenkám hnutí Pegida se už v uplynulých týdnech konaly také v Norsku a Dánsku. Protidemonstranti ale vždy početně převážili.

V neděli se v Drážďanech asi 500 lidí zúčastnilo demonstrace, kterou svolalo hnutí Přímá demokracie pro Evropu (DDfE), které se vydělilo z Pegidy. DDfE se s původním hnutím rozešlo kvůli sporům s Bachmannem a kvůli snaze distancovat se od odnože Pegidy v Lipsku, v níž se podle německého tisku ve velké míře angažují členové krajně pravicové Národnědemokratické strany Německa.