Podle prokuratury může Bůh Schettinovi odpustit, italský stát nikoliv

Grosseto (Itálie) – Ve čtvrtek by měl v italském Grossetu padnout rozsudek nad kapitánem ztroskotané výletní lodi Costa Concordia Franceskem Schettinem. Obžaloba požaduje trest 26 let vězení pro kapitána, který opustil loď krátce po nehodě a nese podle ní odpovědnost za smrt 32 lidí. Obhájci se dnes v závěrečné řeči naopak snažili soud přesvědčit, že Schettino se při havárii v lednu 2012 zachoval příkladně a svým rozhodnutím nenařídit okamžitou evakuaci zabránil mnohem větší tragédii.

„Kdyby Schettino vyhlásil poplach ve vzdálenosti jednoho kilometru od břehu, jak bylo podle obžaloby jeho povinností, vymkla by se loď kontrole. Ne všechny záchranné čluny by dokázaly dojet k pevnině. Schettino jako zkušený námořník dovedl plavidlo téměř ke břehu a zachránil tím lidské životy,“ řekl u soudu obhájce Domenico Pepe. Advokát také vyčetl žalobcům, že z jeho klienta učinili obětního beránka a urazili jej na cti, když ho v závěrečné řeči označili za „nedbalého hlupáka“, který s „lehkomyslným optimismem přecenil své schopnosti“. Prohlásili o něm rovněž, že loď opustil, aniž „si namočil boty“.

Luxusní výletní parník Costa Concordia s více než 4 200 lidmi na palubě ztroskotal u italských břehů v noci 13. ledna 2012, když najel na mělčinu a částečně se převrátil. Vrak 290 metrů dlouhé lodi byl z blízkosti ostrova Giglio po technicky náročné operaci odtažen teprve v závěru loňského roku. Nyní se pracuje na sešrotování lodi v loděnicích přístavu v Janově.

Jak upřesnil spolupracovník ČT Josef Kašpar, se Schettinem to nevypadá dobře, protože nejen nepřímo způsobil smrt 32 lidí, ale podle mnoha Italů poškodil i dobré jméno Itálie. Státní zástupce také uvedl, že Bůh může Schettinovi odpustit, on a italský stát ale nikoliv. Podle něj mohly za úmrtí cestujících chyby a chaos, nikoli náraz lodi na útes.

Podle obhajoby ovšem za nehodu může posádka, která v klíčovém okamžiku kapitána opustila, a na palubě tak prý nezůstal nikdo, kdo mohl plnit jeho příkazy.

Rozsudek nad Schettinem by měl padnout ve čtvrtek (zdroj: ČT24)

Čtyřiapadesátiletý kapitán Schettino je v kauze jediným obžalovaným. Původně měli před soudem stanout i další lodní důstojníci, ti se ale procesu vyhnuli díky tomu, že s prokuraturou uzavřeli dohodu o vině a trestu. Po závěrečné řeči obhajoby dostane před soudem naposledy slovo prokuratura a vyjádřit se budou moci i vedlejší účastníci sporu.

I v případě Schettinova odsouzení se jeho obhájci s největší pravděpodobností odvolají s tím, že soud prvního stupně probíhal ve vypjaté atmosféře a že se nehledaly všechny důkazy hovořící v kapitánův prospěch. Později se lze odvolat i k nejvyššímu soudu, je tedy pravděpodobné, že se záležitost protáhne na několik let.