Bezpilotní dron zabil vlivného přeběhlíka od Talibanu k IS

Kábul - Významný afghánský radikál, který prý nedávno opustil hnutí Taliban a stal se členem organizace Islámský stát, byl dnes údajně zabit při útoku bezpilotního letounu na jihu země. Spolu s ním zahynulo dalších pět lidí. Mulla Abdul Rauf, který byl v minulosti rovněž zadržován na americké základně Guantánamo na Kubě, byl posledních deset let vlivným členem islamistů v Afghánistánu.

Zpravodajský server BBC News uvedl, že nálet uskutečnily síly NATO a že se jedná o první potvrzený letecký útok aliance po boku afghánských vzdušných složek po stažení mezinárodních bojových oddílů ze země ke konci roku 2014.

Jeho smrt dnes potvrdili policejní šéf i zástupce guvernéra jihoafghánské provincie Hílmand. Zahraniční síly působící v Afghánistánu se zatím k případu nevyjádřily, uvedla agentura Reuters. Rauf byl zasažen střelou z bezpilotního letounu, když cestoval autem. Vůz byl podle policie naložen municí a po zásahu silně explodoval. Mezi oběťmi je i jeho švagr a čtyři občané Pákistánu, dodala policie.

Jeho smrt dnes potvrdili policejní šéf i zástupce guvernéra jihoafghánské provincie Hílmand. Severoatlantická aliance konstatovala, že při přesně mířeném útoku bylo usmrceno osm osob, které byly považovány za hrozbu pro NATO. Konkrétní jména ale nesdělila a odmítla také říci, zda byly střely vyslány z bezpilotního letadla.

Islámský stát kontroluje velké území v Sýrii a v Iráku, v Afghánistánu ale má zatím jen malý vliv. Jeho popularita nicméně pomalu vzrůstá a experti poukazují na to, že IS je první vážnou hrozbou pro soudržnost Talibanu za poslední řadu let. Podle agentury AP boje o území mezi IS a Talibanem si v poslední době vyžádaly už 20 obětí.

Rauf byl zajat americkou armádou v roce 2001 a na Guantánamu strávil šest let. Po návratu prý vykonával z pověření Talibanu funkci stínového guvernéra v provincii Uruzgán. Nedávno se však prý dostal do sporu s vůdcem hnutí mullou Umarem, přešel k Islámskému státu a stal se jedním z hlavních členů afghánské pobočky organizace podílejících se na verbování nových bojovníků.

Prý byl také díky tomu syrským ústředím IS prohlášen druhým nejvyšším velitelem Islámského státu v Afghánistánu a začal ve městech a vesnicích provincie Hílmand ovládaných Talibanem nahrazovat bílé vlajky tohoto hnutí černými vlajkami Islámského státu.