Bagdáďané se radují – po 12 letech mohli v noci ven

Bagdád - Obyvatelé irácké metropole v noci slavili v ulicích města zrušení zákazu nočního vycházení. Ten platil dlouhých dvanáct let. Premiér Hajdar Abádí rozhodl o jeho zrušení tento týden. Chce, aby se život v Bagdádu vrátil do normálních kolejí.

Zákaz byl zaveden v roce 2003 po invazi mezinárodních vojsk, kdy se zhoršila bezpečnostní situace. Podmínky zákazu se měnily, v poslední době se nesmělo do ulic mezi půlnocí a pátou hodinou ranní.
  
V noci na dnešek se vyhrnuly ven davy lidí s vlajkami a auta s houkajícími klaksony. Neodradilo je ani to, že při sobotních atentátech v irácké metropoli přišlo o život přes 30 lidí. „Cítili jsme se jako ve vězení. Na toto rozhodnutí jsme čekali roky,“ citovala stanice BBC občany Bagdádu.

Irák je hlavně ve svých západních a severních oblastech ve válečném stavu. Bojuje tam proti radikálům z Islámského státu (IS).

Tato organizace se přihlásila k jednomu ze sobotních atentátů, při němž sebevražedný útočník zabil u restaurace 22 lidí. Ministerstvo vnitra ale sobotní násilí s rozhodnutím o zrušení zákazu vycházení nespojuje.