Zemřel další rukojmí z USA? Islamisté viní jordánské nálety

Bagdád – Americké tajné služby se zabývají možnou smrtí dalšího občana na území ovládaném Islámským státem. Radikálové tvrdí, že při jordánských náletech na jejich syrskou baštu Rakka zemřela americká humanitární pracovnice. Dokonce ukázali fotografii s poničenou budovou, kde se údajně Američanka měla nacházet. Přímý důkaz o její smrti ale zatím není znám. Jordánští představitelé v reakci mluví o dalším propagandistickém výroku ze strany IS.

Žena identifikovaná jako šestadvacetiletá Kayla Jean Muellerová byla rukojmí islamistů dlouhé měsíce. Údajně měla být usmrcena dnes během muslimských modliteb při hodinu trvajícím náletu zacíleném na jedno místo. Islamisté pak zveřejnili fotografii údajného terče útoku - zničenou třípatrovou budovu.

Americké ministerstvo zahraničí uvedlo, že zprávu nemůže potvrdit. „Na Blízkém východě je zadržováno několik Američanů, mimo jiné i hnutím Islámský stát. Žádné další detaily nesdělím,“ prohlásila mluvčí ministerstva Marie Harfová. Bílý dům uvedl, že je informací o úmrtí ženy znepokojen, zároveň ale nemá zatím žádné důkazy, aby ji mohl potvrdit. Spojené státy dosud nikdy nezveřejnily totožnost unesené humanitární pracovnice kvůli obavám o její bezpečnost.

Kayla Jean Muellerová
Zdroj: YouTube/Rodina Kayly Muellerové

Jordánský ministr vnitra Husajn Majali zprávu rezolutně odmítl jako další „PR pokus“ ze strany Islámského státu. „Pokusili se poškodit Jordánsko zevnitř, což se jim nepodařilo. Nyní chtějí rozštěpit mezinárodní koalici,“ zmínil Majali.

  • Právě Jordánsko je členem spojenectví několika arabských států a USA, které podnikají letecké nálety na cíle islamistů. Jordánci v posledních hodinách zintenzivnili bombardování jako odvetu za brutální vraždu jejich pilota.

Muellerová, která pochází z Prescottu ve státě Arizona, údajně pracovala v Turecku, kde pomáhala syrským uprchlíkům. „Dokud budu naživu, nedopustím, aby toto utrpení bylo něčím normálním,“ svěřila se prý kdysi Američanka deníku The Daily Courier v jejím rodném městě. Muellerová údajně pracovala pro humanitární organizaci Support to Life i pro další nevládní sdružení, které pomáhalo syrským uprchlicím se vzděláváním. Kde přesně a kdy byla unesena, není jasné.

Islámský stát v minulosti držel rukojmí ze Spojených států, Británie či Japonska. Podle nejnovějších informací má v držení prokazatelně alespoň dvě osoby ze Západu. Jedním z nich je britský novinář John Cantlie, který se objevil na několika nahrávkách IS. Druhou je zřejmě zmíněná šestadvacetiletá Američanka.

Jordánské letectvo ve čtvrtek oznámilo, že nasadilo desítky bojových letounů proti pozicím Islámského státu v Sýrii, kde bombardovaly výcvikové tábory a muniční sklady islamistů. „Právě začíná naše odveta za hrůznou a krutou vraždu našeho odvážného mladého pilota, ale není to počátek našeho boje proti terorismu a extremismu,“ řekl Džúdí americké televizní stanici CNN. „Zvyšujeme sázky a jdeme do toho se vším, co máme,“ dodal.

Nálety jordánského letectva na pozice IS
Zdroj: ČT24

Washington se v reakci na případ jordánského pilota rozhodl přesunout z Kuvajtu do severního Iráku týmy specializované na vyhledávání a záchranu sestřelených pilotů, aby byly blíže bombardovaným oblastem, a mohly tak v případě potřeby rychleji zasáhnout.

Podle tisku Spojené arabské emiráty v prosinci po sestřelení jordánského pilota přerušily svou účast v náletech proti Islámskému státu s tím, že své letce do boje znovu nenasadí, dokud Američané nevyšlou na sever Iráku konvertoplány Osprey.