USA ve střehu: Kuba stále zatýká oponenty po desítkách

Havana – Kubánský režim během ledna zadržel na 140 svých oponentů – navzdory faktu, že ostrovní stát se snaží po dlouhých letech hledat bližší cestu ke Spojeným státům. Washington však dlouhodobě tlačí na to, aby Kuba přestala masově stíhat aktivisty, a demokratickou opozici podporuje.

Kubánská vláda dlouhodobě vyčítá Bílému domu, že financuje a podporuje její politickou opozici. USA v tom ale hodlají dál pokračovat. V době, kdy obě strany vyjednávají podmínky lepších vztahů, tak Kuba stále odmítá volný pohyb diplomatů. „Američtí diplomati musí změnit svoje chování. Konkrétně mluvím o tom, že musí své chování změnit v otázkách povzbuzování, organizování, školení nebo finančního podporování lidí uvnitř naší země proti naší vládě,“ zmínila zástupkyně kubánské diplomacie Josefina Vidalová.

Kuba v průběhu ledna zadržela na přechodnou dobu asi 140 lidí, kteří nesouhlasí s politikou státu. Jde sice o nejnižší měsíční počet za poslední čtyři roky, podle amerického náměstka pro demokracii a lidská práva Toma Malinowského se ale povaha tamního komunistického režimu nezměnila. Podle něj prý jeden měsíc ještě nesvědčí o trendu. „Od prosince do ledna došlo k výraznému počtu zatčení, ale nechci říct, že se to dá hodnotit podle jednoho měsíce. Musíme tady být velice přesní a realističtí,“ dodal.

Kuba
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Obamova vláda se snaží oživit vztahy s Kubou, které zamrzly po nástupu kubánských komunistů k moci v roce 1959. Washington v rámci snahy o normalizaci vztahů neomezí svoji podporu aktivistům usilujícím o zlepšení demokracie a lidských práv na Kubě, ujistila poradkyně šéfa americké diplomacie Roberta Jacobsonová během dnešního slyšení. Poprvé ho vedl senátor Marco Rubio, republikánský politik s kubánskými kořeny, který je proti normalizaci vztahů mezi USA a Kubou a o němž se předpokládá, že se bude příští rok ucházet o prezidentský post. 

Jacobsonová minulý měsíc navštívila Kubu, kde jednala o podrobnostech otevření ambasád, o migraci z Kuby do Spojených států a o širším rámci obnovení vztahů mezi oběma zeměmi. Poradkyně byla po více než třiceti letech první vysoce postavenou představitelkou Spojených států, která do Havany zavítala. Další kolo jednání se zřejmě uskuteční tento měsíc.

Americká a kubánská vlajka
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Kuba slovy svého prezidenta Raúla Castra v minulých dnech vyzvala Spojené státy, aby zmírnily hospodářské embargo a také vrátily námořní základnu Guantánamo, kterou USA drží od začátku 20. století.  

K dílčí liberalizaci poměrů Washington nakročil už v polovině ledna. Američané budou napříště moci na Kubě používat kreditní karty a k návštěvě Kuby nebudou potřebovat zvláštní povolení. Americké firmy budou smět na ostrov vyvážet mobilní telefony či programové vybavení a nabízet na ostrově internetové služby. Padesátiletá hospodářská blokáda ale zůstává zachována.