Česká kola pomohou ochránit slony v Africe

Yaoundé - Hlídat pohyb slonů a chránit je před pytláky budou domorodci v Africe na jízdních kolech z České republiky. Projekt Kola pro Afriku už od dárců získal 13 tisíc kol. Nejsou hlučná ani drahá. V Kamerunu a Čadu se dostanou i do míst, kde džíp neprojede. Ročně je nelegálně zastřeleno až 40 tisíc slonů. Pytláci vydělávají na prodeji slonoviny, z níž se vyrábějí kupříkladu šperky.

Česká kola budou sloužit proti pytláckým hlídkám (zdroj: ČT24)

Dnes pošlou organizátoři akce do Kamerunu celkem 200 kol. Odtamtud budou zhruba za měsíc distribuována do Čadu a Středoafrické republiky. Sloužit mají domorodcům, kteří hlídají pohyb slonů. „Určena jsou pro národní parky a pro záchranáře, kteří se starají o to, aby sjížděli region a věděli, co se tam děje. Kola jsou na přepravu ideální,“ konstatovala Jana Sniegonová z organizace Save Elephants.

Před dvěma lety se této organizaci povedlo odvézt do Afriky prvních pět kol, tehdy ale soukromě. „V národních parcích už je začali používat, mají s tím dobrou zkušenost, a proto organizace Koal pro Afriku zorganizovala větší dodávku,“ podotkla Sniegonová. 

Třeba v čadském národním parku Zakouma je jedno z největších stád slonů ve střední Africe. Odhadem tam žije 30 tisíc slonů. „Syn se jednou dostal na místo, kde bylo vyvražděno stádo asi 100 slonů. Byl to pro něho hrozný zážitek a největší impuls. Řekl si, že to tak nemůže nechat, a zapojil se aktivně do boje,“ uvedla Sniegonová.

Kola pro Afriku
Zdroj: ČT24

Kola opravují vězni i bezdomovci, děti v Gambii už jich dostaly tisíce 

Kola pocházejí od českých dárců. Ti je ale mnohdy posílají ve špatném stavu – bez opravy to nejde. K té dochází ve vězení v Heřmanicích, pomáhají také lidé bez domova. „To je na tom projektu krásné. Už se podařilo dodat do Gambie dětem přes 3 tisíce kol,“ prohlásil ředitel společnosti Kola pro Afriku Roman Posolda. Jeho lidé do Gambie dvakrát ročně jezdí a školy navštěvují. Dětem kola pomáhají překlenout velké vzdálenosti. 

Jedna osoba z dané komunity se vždy naučí, jak kola případně opravit. „Každá škola má svého technika a dostane kufr s nářadím. Kola tak mohou udržovat při životě poměrně dlouho,“ poznamenal Posolda. I část nejnovější zásilky poputuje k dětem – tentokrát do jednoho ekologického centra.