V New Yorku se srazil vlak s autem - 7 mrtvých

New York - Sedm mrtvých a dvanáct zraněných. Taková je tragická bilance včerejší nehody příměstského vlaku v New Yorku. Ten se srazil s osobním autem a začal hořet. Ve vlaku v té době cestovalo asi 650 lidí. Linka je dočasně mimo provoz. Detaily nehody zjišťuje policie.

Nehoda se stala v úterý večer místního času (v noci na dnešek SEČ) na newyorském
předměstí Valhalla. Podle svědků terénní vůz vjel na přejezd v době, kdy se spouštěly závory. Jedna ze závor pak o auto zavadila.

Řidička vystoupila a šla zkontrolovat zadní část vozu, poté se opět rozjela, v tom ale vůz zachytila přijíždějící souprava. Vlak následně tlačil auto asi 120 metrů. Zemřelo šest cestujících a řidička auta.

„Byl jsem ve třetím voze. Každý poslouchal hudbu nebo si dělal svoje věci. Najednou se vlak prudce zastavil. Pak se ozvalo hlášení, že jsme se srazili s autem, a to bylo všechno. V tu chvíli se lidé začali dávat do pohybu směrem ke konci vlaku. A někdo říkal, že vepředu byl cítit plyn,“ uvedl jeden z pasažérů.   

Z auta zbyly jen ohořelé trosky, požár zachvátil také první vagon. Dalších sedm vagonů bylo poškozeno jen minimálně.

Na místo tragédie se vydal newyorský guvernér Andrew Cuomo, podle nějž exploze zničila třetí, napájecí kolejnici tratě, která se vymrštila a projela prvním vagonem soupravy. „Je vlastně zázrak, že ve vlaku nebylo zraněno více lidí,“ prohlásil Cuomo. 

Podle newyorského dopravního úřadu šlo o nehodu s vůbec největším počtem obětí na severní newyorské železnici. Kvůli odstraňování následků havárie je v dnešní ranní špičce přerušen provoz příměstských vlaků, což se podle přepravní společnosti dotkne až několika
desítek tisíc lidí.

Úterní nehoda je další ze série železničních neštěstí na severní newyorské železnici, která v posledních letech vyvolávají kritiku údajně nedostatečné bezpečnosti provozu těchto vlaků. K dosud poslední velké havárii došlo předloni v prosinci, kdy ve vykolejeném vlaku, který jel rychlostí téměř trojnásobně převyšující povolený limit, zemřeli čtyři lidé a 70 bylo zraněno.