Dítě s DNA od tří lidí? Britští poslanci říkají ano

Londýn - Británie je na cestě stát se první zemí na světě, která povoluje početí dětí s DNA od tří lidí: dvou žen a jednoho muže. Britští poslanci dnes schválili příslušný zákon, jehož cílem je zamezit přenosu genetických nemocí z matky na dítě. Očekává se, že text schválí i Sněmovna lordů a první dítě by se takto mohlo narodit už příští rok.

Nový vědecký postup, který byl vyvinut v Newcastlu, může pomoci zhruba 150 párům ročně. Například i Sharon Bernardiové, která podle BBC přišla o všech svých sedm dětí kvůli dědičné nemoci přenášené z matky. Následkem je poškození mozku, svalů, srdce a očí potomků.

Postup, který britští poslanci podpořili, slučuje DNA dvou rodičů se zdravými útvary v buňkách druhé ženy-dárkyně, která zůstává v anonymitě. Výsledkem je, že dítě má desetinu procenta své DNA od druhé ženy, což podle vědců stačí k zamezení přenosu genetické choroby od biologické matky a přitom nijak nemění vzhled dítěte.

„Konečně jsme dospěli k rozhodující etapě, která dává ženám vzácnou možnost stát se matkou bez obavy, že jejich dítě bude trpět genetickou chorobou,“ řekl britský odborník na genetické choroby Robert Meadowcroft.

Vláda označila možnost předejít přenášení vážných chorob z matek na jejich děti za „světlo na konci tunelu“. Postup je ale ještě ve fázi zkoušení a v parlamentu vypukla před hlasováním živá debata mezi poslanci, kteří oceňují možnost rodit zdravější děti, a těmi, kteří se obávají, že to povede k manipulaci s geny s cílem „mít děti na míru“.

Početí z DNA tří lidí
Zdroj: ČT24

Politika šla stranou, poslanci hlasovali podle vlastního svědomí

Poslanci měli při hlasování volnou ruku – nemuseli se řídit stranickou linií, ale spíš vlastním svědomím. Nakonec jich pro předlohu hlasovalo 382, proti bylo 128. Horní sněmovna má o zákonu jednat 23. února, přičemž podle agentury AFP je hlasování považováno za formalitu. Zákon veřejně podpořil i premiér a šéf konzervativců David Cameron.

Ředitel centra Welcome Trust pro výzkum mitochondrií Doug Turnbull zákonodárce vyzval, aby tento krok podpořili. „Jde o výzkum, který navrhli a podporují pacienti a který je pro pacienty, a to je důležitá zpráva,“ konstatoval profesor. Své „ano“ připojili také britští nositelé Nobelovy ceny v oblasti vědy a 40 předních vědců z celkem čtrnácti zemí.

Ne všichni ale s touto technikou souhlasí. Někteří odborníci, jako třeba skupina Human Genetics Alert, tvrdí, že by to otevřelo dveře pro další genetické modifikace dětí. Ty by mohly být „vytvářeny“ tak, aby byly krásné a inteligentní. „Jakmile překročíte etickou linii, bude velmi těžké zabránit tomu, aby vznikly speciálně navržené děti,“ míní David King z kampaně proti šachování s extra DNA.

Po konečném schválení zákona ale nový postup nebude automaticky použit pro každou ženu v produktivním věku, která má podobný genetický problém a jejichž počet se odhaduje v Británii na 2500. Zájemkyně o unikátní zákrok budou muset požádat o vyjádření britský orgán pro bioetiku HFEA (Human fertilisation and embryology authority).

Děti stvořené z DNA tří lidí (zdroj: ČT24)