Nad La Manchem jsme létali neozbrojeni, tvrdí Moskva

Moskva - Na palubě ruských strategických bombardérů Tu-95, jejichž přelet přes Lamanšský průliv minulý týden vyvolal napětí mezi Londýnem a Moskvou, nebyly podle ruského ministerstva obrany jaderné ani žádné jiné zbraně. O možných jaderných raketách na palubě psala o víkendu britská média s odvoláním na zdroje z britského ministerstva obrany.

Za letadly, která se minulou středu přiblížila k britskému vzdušnému prostoru, ale nenarušila ho, musely vzlétnout britské bitevníky Typhoon. Ty ruské stroje doprovázely během průletu „britským zájmovým prostorem“. Britské úřady kvůli údajně nebezpečnému incidentu odkláněly lety civilních strojů. Britské ministerstvo zahraničí si ve čtvrtek předvolalo ruského velvyslance, aby přelety vysvětlil.

„Jaderné zbraně na našich strojích Tu-95MS nebyly. Lety nad neutrálními vodami Barentsova a Norského moře a Atlantského oceánu provádějí tyto letouny zásadně bez jakékoli výzbroje,“ citovala ruská agentura Interfax mluvčího ruského ministerstva.

O možných jaderných raketách na palubě psal o víkendu list The Sunday Express s odvoláním na zdroje z britského ministerstva obrany. Ruské rakety byly údajně schopny ničit britské jaderné ponorky Vanguard vyzbrojené mezikontinentálními balistickými raketami Trident.

V poslední době zesílilo napětí mezi Ruskem a státy NATO kvůli bojům mezi ukrajinskými vládními jednotkami a proruskými povstalci na východě Ukrajiny. NATO tvrdí, že loni museli jeho piloti zadržovat ruská letadla více než třikrát častěji než v předchozím roce. Britské ministerstvo zahraničí ruské manévry označilo za součást sílícího obrazu operování ruského letectva mimo vymezený vzdušný prostor.