Severokorejky jdou od dubna povinně na vojnu

Pchjongjang – Ve snaze posílit ozbrojené síly se Severní Korea rozhodla zavést povinnou vojenskou službu pro ženy. Povolávací rozkaz se bude týkat dívek ve věku od 17 do 20 let ve všech městech a provinciích.

Nástup do vojenské služby je v KLDR tradičně dvakrát do roka - v dubnu pro absolventy škol ve věku 17-18 let a v srpnu pro pracující do 20 let. Ženy dosud mohly absolvovat vojenskou službu na základě dobrovolného přihlášení, povinně půjdou na vojnu poprvé letos v dubnu. Podle nové politiky ale nebudou muset ženy strávit v armádě tak dlouhou dobu jako muži. Zatímco pro vojáky je povinná vojenská služba deset let, ženy budou v armádě jen do dosažení 23 let.

Jak informoval britský deník The Guardian s odvoláním na své zdroje, dívky, jichž se povolávací rozkaz týká, procházejí tradiční prohlídkou, při níž zdravotníci kontrolovali fyzickou způsobilost a vyšetřovali dívky, zda netrpí nějakou nakažlivou chorobou. Pro ženy byla minimální možná výška pro službu v armádě v roce 2012 snížena na 142 centimetrů, ale tento limit se údajně příliš přísně nedodržuje.

Podle zdrojů britského listu se nový nápad nesetkal ve veřejnosti s velkým nadšením, protože ženy bývají v komunistickém státě nezřídka živitelkami rodin.

V roce 2003 vedení země snížilo délku základní vojenské služby v „milionové armádě“ u mužů ze 13 na 10 let a u žen z 10 na sedm. U některých specializovaných jednotek nicméně třináctiletá služba zůstává zachována.

Severokorejci truchlí nad smrtí vůdce
Zdroj: APTN/AP Photo