Další pokus o příměří - tentokrát slibný, vzkazují z Jižního Súdánu

Addis Abeba - Jihosúdánský prezident Salva Kiir a jeho bývalý viceprezident Riek Machar uzavřeli v noci na dnešek další příměří. Všechna předchozí zatím zkrachovala, podle náznaků by však současná verze mohla oběma vyhovovat. Politici se v roce 2013 dostali do vzájemného konfliktu, jenž přerostl v násilí po celé zemi.

„Očekáváme úplné zastavení bojů v Jižním Súdánu dnes ráno,“ řekl hlavní vyjednávač Seyoum Mesfin. Dohoda o příměří byla podepsána v Addis Abebě, stejně jako šest předchozích, které vždy zkrachovaly krátce po vyhlášení. 

Nyní se podle BBC očekává, že znepřátelené strany dojednají vzájemné vztahy a uzavřou konečnou dohodu do 5. března.  

Bývalý viceprezident Jižního Súdánu Riek Machar
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Po dlouhé občanské válce se 9. července 2011 Súdán rozdělil na severní, převážně muslimskou, a jižní, většinově křesťanskou část. Od poloviny prosince 2013 zuří v Jižním Súdánu konflikt mezi příznivci prezidenta Salvy Kiira a rebely vedenými bývalým viceprezidentem Riekem Macharem. Každého z nich podporuje jiná etnická skupina.

V dosavadních bojích od července 2013 přišlo o život odhadem 10 tisíc lidí a kolem 1,5 milionu obyvatel muselo opustit své domovy. Země navíc dlouhodobě bojuje s katastrofálním nedostatkem jídla. Nedostatkem potravin tam trpí až čtyři miliony lidí, tedy třetina obyvatel.

Jižní Súdán jako samostatný stát vznikl v roce 2011 odtržením od Súdánu. Situaci v zemi ztěžují od začátku etnické konflikty mezi Dinky, kteří převládají ve vládě, a povstaleckými Nuery. V červenci 2013 prezident Kiir (původem Dinka) propustil viceprezidenta Rieka Machara (pocházejícího z nuerského etnika) a původně politický konflikt následně přerostl v ozbrojené etnické srážky. Prezident Kiir obvinil svého bývalého kolegu z pokusu o převrat.