Australský novinář Greste opustil egyptskou věznici a letí domů

Káhira - Australský reportér katarské televize Al-Džazíra Peter Greste dnes po po 400 dnech v egyptské věznici opustil Egypt a vydal se na cestu do vlasti. Informaci přinesli egyptští bezpečnostní činitelé. Soud poslal žurnalistu loni do vězení kvůli obvinění z podpory islamistické skupiny. Podle zdrojů agentury Reuters bude v příštích dnech propuštěn i kanadsko-egyptský šéf káhirské redakce Mohamed Fadel Fahmy.

Egypt propustil reportéra Al-Džazíry (zdroj: ČT24)

Gresetovo vyhoštění schválil i egyptský prezident. Pracovník káhirského letiště uvedl, že devětačtyřicetiletý Australan, mající lotyšské občanství, odletěl letem společnosti EgyptAir do kyperské Larnaky.

Fahmy byl spolu s Grestem a egyptským produkčním Báhirem Muhammadem odsouzeni k sedmi až deseti letům odnětí svobody za šíření údajně nepravdivých informací a za podporu svého času vládnoucí islamistické strany Muslimské bratrstvo. Ta je totiž v Egyptě zakázaná. Z kdysi vládnoucího bratrstva pocházel bývalý egyptský prezident Muhammad Mursí. Někdejší armádní generál Abdal Fattáh Sísí ale vládu tohoto hnutí v roce 2013 sesadil.

Proces kritizoval celý svět. Organizace na ochranu lidských práv a řada médií označila soudní rozhodnutí za zpolitizovaná. Trojice žurnalistů z Al-Džazíry podle nich v neklidné době pouze dělala svou práci. Fahmyho snoubenka ale doufá, že Fahmy káhirskou věznici Tora brzy opustí a bude deportován do Kanady. Podle zdrojů Reuters by měl z věznice vyjít v příštích dnech. O dalším osudu třetího vězněného novináře není nic známo.

Mnoho Egypťanů vnímá katarskou Al-Džazíru jako sílu, která má destabilizovat zemi. Tento pohled nachází oporu v místních médiích, která trojici novinářů označila za „buňku Marriott“ v narážce na hotelový pokoj, v němž žurnalisté pracovali. Stanice, kterou egyptské úřady viní z podpory bratrstva, dnes uvedla, že její kampaň neskončí, dokud se nedostanou na svobodu i další dva její novináři.