Při havárii českého autobusu na Slovensku zemřely dvě ženy

Bratislava – Při nehodě dálkového autobusu české společnosti Nobless Line na východě Slovenska zemřely ráno dvě ženy - jedna z ČR a druhá z Ukrajiny. První zprávy hovořily o třech obětech, slovenské úřady ale později počet upřesnily. Oba řidiči autobusu mají za sebou operace a jsou v umělém spánku. Řada lidí se při incidentu zranila - mezi nimi i čtyři Češi. Autobus sjel na dálnici D1 v hustém sněžení z vozovky a narazil do sloupu. Řidič jel patrně rychleji, než dovoluje značení v místě.

Nehoda se stala u dálničního sjezdu u obce Spišský Štvrtok v okrese Levoča v době, kdy se na vozovce vytvořila čerstvá vrstva sněhu. Na místě zasahovali hasiči a sanitky. Ve dvoupodlažním autobuse cestovalo 42 lidí, šlo o Čechy, Slováky a Ukrajince. 31 z nich se při nehodě zranilo. Mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová řekla televizi Prima, že zraněni a hospitalizováni byli čtyři čeští občané. Podle televize ale žádný z nich není v ohrožení života. 

Autobus sjížděl z dálnice za hustého sněžení v místě, kde je rychlost snížena až na 40 kilometrů v hodině. Na úseku nejsou nehody výjimečné a řidiči tudy jezdí opatrně i za běžných podmínek. V pravotočivé zatáčce vjel nejprve do svodidel, následně narazil čelně do sloupu mýtné brány.

Příčinu nehody policie zatím neupřesnila. Podle redaktorky RTVS Ivany Ratkovské ale soudní znalec na místě vyloučil mikrospánek řidiče jako možnou příčinu havárie. Pravděpodobně však za volantem nedodržel povolenou rychlost. Televize TA3 uvedla, že autobus byl vybaven zimními pneumatikami pouze na jedné ze tří náprav.

„Víme, že se to stalo ve 4:15 za Popradem na dálnici D1 při sjezdu na Spišský Štvrtok. Od cestující vím, že tam byla doslova bílá tma, vozovky neupravené a najednou rána. Vypravili jsme nový autobus pro zbytek cestujících, o které se samozřejmě postaráme a řešíme to dál i s pojišťovnou,“ řekl České televizi brzy ráno ředitel společnosti Petr Čáp. Nobless Line provozuje pravidelnou linku mezi Prahou a ukrajinským Užhorodem.

Vybrané nehody autobusů v minulosti:

  • 28. června 2006 - Český chlapec zemřel u slovenských Malacek při nehodě českého autobusu, v němž cestovaly většinou děti ze školy v přírodě.
  • 17. září 2006 - Nehoda českého autobusu nedaleko dolnorakouského Schremsu v okrese Gmünd si vyžádala čtyři oběti, dalších 45 lidí bylo zraněno. Autobus vezl cestující z pobytu v Chorvatsku.
  • 4. září 2007 - Slovák přišel o život při nehodě českého autobusu nedaleko Ružomberoku. Řidič dostal smyk na mokré silnici nedaleko obce Lubochňa, autobus narazil do svahu a převrátil se.
  • 25. září 2008 - Při havárii autobusu společnosti Student Agency na severu Itálie zahynula stevardka. Autobusu mířícímu z Prahy do Neapole vjel u města Padova do cesty kamion.
  • 3. října 2008 - Čtyři občané Slovenska zemřeli při nehodě autobusu společnosti Student Agency u obce Kostolná v okrese Trenčín. Autobus na lince Bardejov-Praha sjel ze silnice a převrátil se.
  • 28. července 2011 - V Bělehradu zahynul slovenský cestující českého autobusu. Vyhoupl se do střešního okna právě v okamžiku, kdy autobus vjel do podjezdu. Autobus vezl fotbalové fanoušky.
  • 23. června 2012 - Osm mrtvých a přes čtyři desítky zraněných si vyžádala nehoda českého autobusu na dálnici ve středním Chorvatsku (nejhorší havárie autobusu od neštěstí u českých Nažidel, při němž v březnu 2003 zemřelo dvacet lidí).