Putine, chci být s tebou. Ruský pop opěvuje i kritizuje prezidenta

Moskva - V Rusku se zřejmě vracejí na výsluní písně opěvující prezidenta Vladimira Putina, ze kterého si ještě před pár lety písničkáři dělali legraci. Jenže po loňské anexi Krymu Putinova popularita mezi Rusy výrazně narostla (více čtěte zde). „Jsem okouzlena, očarována, nemohu na Tebe zapomenout,“ pěje nyní zpěvačka Mašani z Novosibirska.

Mašani svůj idol v refrénu vzývá prostě „Můj Putine, milý Putine, vezmi mě s sebou, já chci být s tebou!“ Ruské posluchače možná zarazí, že si dívka s hlavou státu tyká, sám text pak podle serveru newsru.com představuje „soubor rýmujících se banalit“.

Na konci písně nicméně slyšíme, že zpěvačce nejde jenom o sevření v Putinově náruči, ale také o konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou. Během klipu se dívka ustavičně převléká do ruských a ukrajinských barev: jako Ruska si prozpěvuje mezi širými lány, jako Ukrajinka si zoufá, uvězněna mezi zdmi, než nakonec najde díru ve zdi.

„Zpívat jen o lásce je nuda“

Skladba dále předpovídá, že se Putin postará i o znovuzrození Sovětského svazu. „Zpívat jen o lásce je nuda. V životě jsou i důležitější témata,“ svěřila se sama zpěvačka v rozhlasovém rozhovoru. Armádní televizi pak objasnila, že „klip vyjadřuje přání, že Rusové a Ukrajinci by jako bratrské národy měly jít ruku v ruce shodným směrem“.

Zpěvačka zdůraznila „vlastní občanský postoj“, který zní: „Náš prezident je jediný člověk, který může Ukrajině nějak pomoci.“ A slibuje svůj hit zazpívat i v angličtině, pod uměleckým jménem Mashany, text prý má připravený. Pěveckou dráhu zahájila před pár lety písní „Like Your Bike“. Ta získala jen pár stovek posluchačů, v případě nové písně jde už o statisíce.

V dějinách moderního ruského popu ani zdaleka nejde o první písničku o Putinovi. V roce 2002, na vrcholu okouzlení novým prezidentem, kdy se hovořilo o opravdové „Putinománii“ v Rusku, slavil i na diskotékách a v rádiích úspěch hit, ve kterém se dívky a ženy dožadovaly muže „takového jako Putin, plného sil, takového jako Putin, aby nepil“.

O několik let později, s úderem hospodářské krize, se objevila parodie na Putina, představující ruskou verzi někdejšího hitu Ivana Mládka Jožin z bažin.

A krátce před posledními parlamentními volbami a vypuknutím masových protivládních demonstrací ruské kapely ještě přitvrdily, o čemž svědčí satirická skladba „Náš blázinec hlasuje pro Putina“, který vytvořili stejní tvůrci jako hit z roku 2002.

Jeden z posledních hitů skupiny United sexy boyz a Egora Batrudova chce být naopak ruskou odpovědí západním sankcím. Lehce erotický klip opěvuje domácí produkty.