Summit s Jižní Koreou? Za deset miliard dolarů ano, řekl Kim Čong-il

Soul/Pchjongjang – Za uspořádání summitu Jižní Koreje a KLDR v roce 2009 žádal severokorejský vůdce Kim Čong-il deset miliard amerických dolarů a půl milionu tun potravin. Ve svých pamětech to uvádí tehdejší jihokorejský prezident I Mjong-bak. Setkání se neuskutečnilo.

V seznamu podmínek daných Jižní Koreji pro konání summitu bylo mimo jiné předání 400 000 tun rýže, 100 000 tun obilí, 300 000 tun hnojiv a desetimiliardový kapitál, který chtěla KLDR použít k zřízení banky. „Dokument vypadal jako jakýsi běžný 'účet za summit', který zahrnoval seznam pomoci, již musíme poskytnout, a program schůzky,“ konstatoval I Mjong-bak. Dodal, že odmítl zaplatit jakoukoli částku za konání schůzky na nejvyšší úrovni.

Překážkou uspořádání nové vrcholné schůzky se kromě požadavku na poskytnutí obří finanční a potravinové pomoci stalo i potopení jihokorejské korvety Čchonan s 46 námořníky na palubě z roku 2010, které podle mezinárodní komise způsobilo severokorejské torpédo. Schůzka se neuskutečnila, protože Pchjongjang svůj podíl na útoku popřel, píše ve své vzpomínkové knize I Mjong-bak. Severokorejský vůdce měl o setkání (za dodržení stanovených podmínek) usilovat až do své smrti v roce 2011.

Koreanista: KLDR řadu let řeší konec "bianco šeků" od Číny (zdroj: ČT24)

Do KLDR poslala Hyundai půl miliardy dolarů

Za setkání, jež veřejnost interpretovala jako zlepšení mezikorejských vztahů, se dočkal ocenění včetně Nobelovy ceny za mír. Později byly však jeho úspěchy poskvrněny. Blízkého spolupracovníka prezidenta Kim Te-džunga se totiž podařilo usvědčit z toho, že přiměl firmu Hyundai poslat krátce před summitem do KLDR 450 milionů dolarů.

I Mjong-bak rovněž v díle konstatuje, že politika sbližování, při níž jeho země poskytovala KLDR štědrou pomoc za minimální ústupky, nebyla správná - Severní Korea totiž značnou část humanitární podpory použila k rozvoji svého jaderného a raketového programu.

Kim Čong-il se po prvním historickém summitu z roku 2000 sešel v roce 2007 také s Kim Te-džungovým následníkem Ro Mu-hjonem. Kim Čong-ilův syn a nástupce Kim Čong-un a stávající jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje tento měsíc prohlásili, že jsou ochotni uspořádat nový mezikorejský summit. KLDR ovšem v pátek stanovila jako podmínku pro rozhovory zrušení sankcí ze strany Jižní Koreje, což Soul odmítl.