Islamističtí únosci dávají nové ultimátum – do západu slunce

Tokio – Pokud do dnešního západu slunce neproběhne výměna japonského novináře Kedži Gotoa drženého radikály z Islámského státu (IS) za iráckou teroristku vězněnou v Jordánsku, islamisté zabijí dalšího z rukojmích – armádního pilota z Jordánska Maáza Kasásbu. Tvrdí to hlas na novém audiozáznamu, který by měl údajně patřit unesenému Japonci. Jordánsko ale k žádné výměně rukojmích nepřistoupí, dokud nedostane důkaz, že je zadržovaný pilot stále naživu.

„Jsem Kendži Goto. Toto je audionahrávka, o níž mi řekli, abych vám ji poslal. Pokud Sadžída Rišávíová nebude 29. ledna do západu slunce podle času v (severoiráckém) Mosulu připravena na turecké hranici k výměně za můj život, jordánský pilot Maáz Kasásba bude okamžitě zabit,“ tvrdí hlas z nahrávky, která se dnes objevila na internetové stránce YouTube.

Jak uvedl mluvčí japonské vlády Jošihide Suga, experti videozáznam stále zkoumají, nicméně „na základě všech shromážděných informací si myslíme, že existuje vysoká pravděpodobnost, že hlas patří panu Gotoovi“. Sedmačtyřicetiletý japonský novinář a dokumentarista odjel do Sýrie loni v říjnu a jeho rodina již několikrát v emotivních prohlášeních vyzvala japonskou vládu, aby zajistila novinářovo propuštění a návrat domů.

Mluvčí jordánské vlády včera řekl, že je jeho země připravena odsouzenou ženu propustit jedině výměnou za zajatého jordánského armádního pilota. Dnes potom uvedl, že k výměně rukojmích nedojde, dokud Jordánsko nedostane důkaz, že je Kasásba stále naživu. Iráčanka Rišávíová zůstává v Jordánsku, a pravděpodobnost, že se výměna stihne do termínu, který stanovil IS, je tak velmi nízká.

Jordánská vláda prý úzce spolupracuje se svými japonskými kolegy. Audionahrávka ale nijak nenaznačuje, že by islamisté měli zájem také o výměnu za jordánského pilota, mluví jen o Iráčance za japonského novináře. Jordánci nicméně považují propuštění Kasásby za svou prioritu.

Krutá hra o zajatce

Sajída Al-Rišawíová je v Jordánsku odsouzena k trestu smrti. V roce 2005 se totiž pokusila provést sebevražedný útok v hotelu v jordánské metropoli Ammánu. Nálož na jejím těle ovšem nevybuchla a Al-Rišawíovou zadržela policie. K chystanému útoku se přiznala a je odsouzená k trestu smrti. Při útocích tehdy zahynulo 60 lidí.

Maáz Kasásba, jordánský armádní pilot, padl do zajetí IS, když se jeho letadlo loni v prosinci zřítilo nad severem Sýrie. IS tvrdí, že stroj jeho bojovníci sestřelili. Pro arabskou zemi, která je důležitým členem koalice proti Islámskému státu, i když velká část veřejnosti je proti, má život vojáka z klíčového beduínského klanu obrovskou cenu.

„V očích celého jordánského lidu není ta žena Rišáwíová zdaleka tak důležitá jako Maáz Kasásba,“ říká otec zajatého pilota. Propuštění k smrti odsouzené teroristky by ale pro Islámský stát znamenalo důležité vítězství na propagandistické frontě. Zvlášť teď, kdy utrpěl velké porážky na té válečné - vůbec nejvíc v kurdském Kobani.

Haruna Jukawa a Kendži Goto se stali zajatci radikálů v loňském roce. Islamisté za ně minulý týden chtěli 200 milionů dolarů (cca 4,9 miliardy Kč), které měly být vyplaceny do pátku. V sobotu se pak na internetu objevilo video, na němž Goto drží snímek mrtvého Jukawy a viní z jeho smrti japonského premiéra Šinzó Abeho. „Dostali jste varování i ultimátum. Moji věznitelé se zachovali podle svých slov,“ pronesl hlas, který pravděpodobně patří Gotoovi.

Výměna rukojmích je zatím v nedohlednu (zdroj: ČT24)