Obama se těší na řecký návrat k prosperitě

Washington - Americký prezident Barack Obama poblahopřál novému řeckému premiérovi Alexisovi Tsiprasovi k vítězství v nedělních parlamentních volbách v Řecku. Během telefonátu prohlásil, že Spojené státy se těší na spolupráci s Aténami v jejich snaze o oživení řecké ekonomiky.

„Prezident poznamenal, že Spojené státy se coby dlouholetý přítel a spojenec těší na úzkou spolupráci s novou řeckou vládou, aby pomohly Řecku vrátit se na cestu dlouhodobé prosperity,“ uvedl Bílý dům v prohlášení zveřejněném na internetu. Oba politici také zhodnotili úzkou spolupráci Řecka a Spojených států v otázce evropské bezpečnosti a boje proti terorismu, praví se dále v dokumentu.

Tsipras je šéfem levicové strany SYRIZA, která v neděli zvítězila v předčasných parlamentních volbách a vytvořila koalici s pravicovými nacionalisty. SYRIZA vyjadřuje jednoznačný odpor k pokračujícímu plnění mezinárodních finančních závazků Řecka. Země v posledních pěti letech čerpala peníze z dohodnuté finanční pomoci od mezinárodních věřitelů, výměnou snižovala výdaje a prováděla úsporná opatření, která ale prohloubila hospodářskou recesi. SYRIZA hodlá požadovat změnu podmínek záchranného programu a odpis velké části řeckého dluhu.

Tsipras na prvním jednání své vlády ujistil, že Řecko má v úmyslu své obrovské dluhy dál splácet. O zadlužení ve výši skoro 320 miliard eur (8,9 bilionu Kč) chce ale jednat s mezinárodními věřiteli, což je hlavně Mezinárodní měnový fond, Evropská centrální banka a Evropská komise. Tsipras s nimi nechce mít nepřátelský vztah, nicméně nebude podle svých slov „pokračovat v politice podřízenosti“. „Čeká nás radikální změna způsobu, jakým je vedena politika a správa této země,“ prohlásil svým ministrům.

Stav, kdy si Řecko bere stále nové úvěry, označil nový řecký ministr financí Janis Varufakis při přebírání svého úřadu za bezvýchodný. „Systém sněhové koule musí skončit,“ uvedl. Věřitelé dali podle něj Řecku „příliš mnoho peněz“. Evropa podle Varufakise potřebuje New Deal, tedy soubor prorůstových opatření podobných těm, která zavedl ve Spojených státech ve 30. letech prezident Franklin D. Roosevelt s cílem pomoci ekonomice v době velké hospodářské krize. Řecko pod jeho vedením nebude dělat nové dluhy a bude utrácet jen za to, na co si vydělá. Vláda strany SYRIZA podle ministra financí znamená ale také konec konzumní společnosti, která spotřebovávala nepotřebné luxusní zboží.

Podle státního tajemníka pro správní reformu Jorgose Katrugalose se vláda také chystá znovu přijmout tisíce státních úředníků propuštěných v průběhu reforem. Jen loni odešlo přitom ze státní služby nedobrovolně kolem 9 500 lidí. Vrátit chce Tsiprasova vláda prý také výplatu 13. důchodu pro penze nižší než 700 eur měsíčně (asi 19 500 Kč).

Otazník se již začal vznášet i nad přístupem Tsiprasovy vlády k zahraničněpolitickým otázkám. SYRIZA, která netají své sympatie k Moskvě, se totiž v úterý distancovala od kritiky vznesené Evropskou unií kvůli zhoršující se krizi na Ukrajině a od příprav dalších možných sankcí proti Rusku.

Janda: Řecko se může stát trojským koněm Ruska v EU (zdroj: ČT24)